Pochoutky s Lídou Nopovou

S Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem můžete díky Pochoutkám ochutnat bramborové šišky s česnekem a čerstvými kopřivami. V kuchyni se totiž objevila zpěvačka a pedagožka z pražské konzervatoře – Lída Nopová. Recept na bramborové šišky je její oblíbený...

Během vaření si všichni povídali o jídle, vaření, ale také zpěvu nebo o dětech. Dozvěděli jsme se, že skoro celou učebnu populární hudby na konzervatoři si Lída vybavila sama, že nechtěně založila sbírku hudebních andělíčků, i to, že se kdysi opařila polévkou. Další zajímavosti si můžete poslechnout i ze záznamu tohoto dílu. V něm se navíc můžete naučit recept.


Bramborové šišky s kopřivami a česnekem
Ingredience: Brambory, polohrubá mouka, sůl, 2-3 stroužky česneku, nasekané čerstvé kopřivy, vejce, cibule, olej

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme nebo našťoucháme, přidáme polohrubou mouku, 1 vejce, propasírovaný česnek a nasekané kopřivy najemno. Těsto osolíme. Mělo by mít mírně tuhou konzistenci. Uválíme z něj široké válečky, které nakrájíme na menší šulánky a vaříme v osolené vodě. Asi po dvou minutách šišky vyplují na hladinu, to je signál, abychom je vytáhli. Na talíři šišky servírujeme s restovanou cibulkou.

Lída Nopová v Pochoutkách

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.