Petr Šmolka smažil koblihy a plnil je marmeládou a mákem
Připravili jsme si pro vás tradiční český dezert - koblihy s marmeládou. V Pochoutkách jsme je ale naplnili i netradičně makovou náplní. Postaral se o to známý rodinný poradce a psycholog Petr Šmolka.
Během kynutí těsta a smažení koblih jste se dozvěděli, jak se může rozhořet rodinný spor kvůli způsobu mazání chleba. Co je nutnou výbavou psychologa, kde Petr Šmolka začínal a jestli se spory lépe řeší s plným nebo prázdným žaludkem.
Markéta Vejvodová - pochoutková reportérka - nám prozradila něco o druzích koblih a jejich historii.
Domácí koblihy:
1 kg hladké mouky a 100 g hrubé, 2 lžíce krupicového cukru, 100 g másla, 5 žloutků 70 g droždí, špetka soli, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, sáček vanilinového cukru, 5 lžic rumu, ½ až ¾ l vlažného mléka, ½ l oleje na smažení, ½ kg domácí zavařeniny, makové nebo jiné oblíbené náplně
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.