Jan Bušina připravil steak z vepřové krkovice s pečenou bramborou, ochutnávala Heidi Janků

Z lodní kuchyně ukotveného Green Yacht hotelu v Praze na Vltavě jsme odvysílali další díl Pochoutek na talíři. K ochutnání steaku z vepřové krkovice jsme pozvali zpěvačku Heidi Janků.


Steak z vepřové krkovice s omáčkou z černého piva s pečenými brambory, grilovanými rajčaty a slaninou:

Ingredience
  • 4 větší brambory
  • 800 g krkovice
  • půl deci černého piva
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • olivový olej
  • máslo
  • bylinky (rozmarýn, petrželka)
  • kelímek zakysané smetany
  • 2 šalotky nebo 1 cibule
  • 4 rajčata
  • 80 g slaniny

Postup:

Nejprve si připravíme brambory. Omyté je dáme po jedné na čtverec alobalu, přidáme trochu másla, osolíme, opepříme a posypeme trochou rozmarýnu a petrželky. Zabalíme do alobalu a dáme péct do rozehřáté trouby na 160 stupňů asi na hodinu.

Ingredience

Z krkovice si uděláme steaky tlusté přibližně 2 centimetry. Nařízneme je v místě, kde je maso tlusté, aby se nám pak při přípravě nekroutilo. Maso nenaklepáváme! V misce si připravíme marinádu ze dvou lžic olivového oleje, větší lžíce hořčice, půl deci černého piva, trochu pepře a bylinek. Vše dobře promícháme a následně do ní naložíme plátky krkovice. Necháme marinovat přibližně dvě hodiny. Delší doba se používá spíše u masa staršího.

Na rozpálenou pánev dáme trochu olivového oleje a vložíme plátek marinované krkovice a opečeme na barvu. Z každé strany opékáme dvě minuty a následně necháme dopéct v rozehřáté troubě na 170 stupňů Celsia a pečeme přibližně 8 minut.

Steak z vepřové krkovice s omáčkou z černého piva s pečenými brambory, grilovanými rajčaty a slaninou

Rovnou si můžeme opéct i rajčata, která máme nakrájená na půlky. Přidáme pokrájenou šalotku nebo cibuli a nakonec necháme dopéct v troubě. Solíme až na úplný závěr, ale můžeme i opepřit.

Na pánev z výpeku dáme nakrájenou šalotku, zakápneme vývarem nebo telecí šťávou a zredukujeme. Nakonec přidáme černé pivo. Na samý závěr omáčku přecedíme, abychom dostali pouze šťávu. Šťávu při servírování nedáváme na maso, ale spíše kolem něj.

Green Yacht hotel

Jde vlastně o plovoucí hotel, i když pevně ukotvený ke břehu Rohanského ostrova. Původně to bývala obří ocelová vana nákladní lodi, která brázdila vody Vltavy a Labe. Posléze se proměnila v komfortní hotel o třech podlažích se střešní terasou.

Lodní kuchyně jsou tři. Dvě klasické, kde se vaří a připravuje jídlo pro hosty. Ta třetí slouží pro přípravu studených jídel a jako příruční kuchyně v salónku. Ani v jedné kuchyni nenajdete plynové spotřebiče, které mají kuchaři nejraději. Na lodi jsou z bezpečnostních důvodů zakázané. Ale to nebrání šéfkuchaři, aby hostům nabízel nejlepší lahůdky české i evropské kuchyně.

Jan Bušina připravuje další pánev

Jan Bušina

Tento mladý kuchař na této lodi začínal a po sběru zkušeností jinde se na ni zase po čase vrátil. Jak sám říká, voda a místo mu prostě chybělo. Pracoval tak například v restauraci Cowboys, nebo podniku Da Emanuel, kterou vlastní proslulý Emanuel Ridi. Spolupracoval dokonce na natáčení kuchařského pořadu S Italem v kuchyni, kde Ridimu asistoval při přípravě pokrmů. Jan Bušina miluje jak českou, tak i italskou kuchyni. Možná proto i do Itálie jezdí rád na dovolenou. Byl tam už 18x.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka