Pappardelle s lososem a divokými bylinkami od šéfkuchaře Martina Janouška

Podle receptů šéfkuchaře Martina Janouška z restaurace Blue Wagon v Praze na Vinohradech si doma zkuste udělat těstoviny s lososem. Role vrchního degustátora se ujala operetní zpěvačka Pavla Břínková.


Pappardelle s lososem a divokými bylinkami:

110 g pappardelle (široké dlouhé nudle), filet z lososa, zelenina, bylinky (kerblík, meduňka, bazalka, rukola), olivový olej, citrony, cherry rajčata, česnek, šalotka, máslo, rukola

Varianta 1 – postup:

Těstoviny uvaříme v horké osolené vodě. Soli použijeme takové množství, aby voda měla chuť mořské vody. Vaříme dle doporučení výrobce, ale čas zkrátíme přibližně o minutu, protože těstoviny budeme ještě dodělávat na pánvičce.

Vaříme těstoviny

Česnek nakrájíme na plátky, nakrájíme cherry rajčátka a nakrájíme bylinky.

Na pánev si nalijeme kvalitní olejový olej. Protože jej nebudeme příliš zahřívat, můžeme použít i extra virgin. Na rozpáleném oleji si do zlatova orestujeme nakrájený česnek. Česnek nám nesmí zhnědnout, jinak bude hořký!

Kousky lososa na pánvi

Nakrájíme si lososa (na nudličky nebo na kostičky) a osolíme. Opečeme ho na pánvi.

Přidáme trochu studeného vývaru (nebo můžeme použít i vodu z těstovin), másla, cherry rajčátek, citronové šťávy a uvařené těstoviny. Promícháme a chvíli provaříme.

Na závěr přidáme bylinky, citronovou šťávu (citron nám vytáhne chutě), případně dosolíme a můžeme podávat.

Varianta 2 – postup:

Těstoviny uvaříme v horké osolené vodě. Soli použijeme takové množství, aby voda měla chuť mořské vody. Vaříme dle doporučení výrobce, ale čas zkrátíme přibližně o minutu, protože těstoviny budeme dodělávat na pánvičce.

Pavla Břínková, Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková a Martin Janoušek

Šalotku nakrájíme najemno, nakrájíme cherry rajčátka a nakrájíme bylinky.

Na pánev si nalijeme kvalitní olejový olej. Protože jej nebudeme příliš zahřívat, můžeme použít i extra virgin. Na rozpáleném oleji si zpěníme na barvu šalotku.

Nakrájíme si lososa (na nudličky nebo na kostičky) a osolíme a opečeme na pánvi.

Přidáme těstoviny, rukolu, kapku citronové šťávy a uvařené těstoviny. Promícháme a chvíli provaříme.

Martin Janoušek, Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková


Martin Janoušek

Své zkušenosti sbíral v bistru de Marlene a v restauraci Les Moules v Praze. Velkou školou pro něj byla i francouzská kuchyně. Učil se od pravých Francouzů u nás v Česku, ale i v zemi Galského kohouta. Zakládá si na tom, že jídlo musí být připraveno z kvalitních základních surovin.

Mezi jeho oblíbená jídla patří jídla ze zvěřiny, těstoviny nebo svíčková Wellington. Je ženatý. Dnes šéfuje moderní a čisté kuchyni v podniku Blue Wagon v Uruguayské ulici v Praze. Díky svému přístupu získal podnik pod jeho vedením ocenění Michelin Guide 2014.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.