Vepřový bůček jemný jako dort. Jeho přípravu sledoval Richard Krajčo

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se vydali za šéfkuchařem Martinem Řeháčkem do Vinohradského pivovaru. Čekal na ně recept na dušený bůček na černém pivu s červeným zelím. Povyprávět o jídle, pivu i fotbalu dorazil zpěvák a herec Richard Krajčo.

Vepřový bůček na černém pivu

800 g libovějšího bůčku
3 středně velké cibule
sůl
kmín
rajský protlak
300 ml černého piva 12 až 13 stupňů
20 g hladké mouky
olej
vodu

Postup:

Z bůčku seřízneme tuk a kůži. Maso nakrájíme na kostky 3x3 centimetry. Pokud budou kostky větší, bude příprava déle trvat.

Zalijeme černým pivem, případně i vodou. Za občasného míchání dusíme doměkka přibližně 60 až 80 minut

V kastrolu rozpálíme olej a poté přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, kterou restujeme přibližně 10 minut do světle hnědé barvy. Pokud cibule příliš zhnědne, přilejeme několik polévkových lžic vody.

Přidáme nakrájený bůček a maso orestujeme. Osolíme, opepříme, nasypeme kmín. Poté přidáme protlak, který také zarestujeme. Zalijeme černým pivem, případně i vodou. Za občasného míchání dusíme doměkka přibližně 60 až 80 minut.

Měkké maso vyjmeme z kastrolu a zbylé suroviny vyrestujeme. Zůstat by měla jen cibulka a tuk. Zaprášíme moukou, orestujeme a přidáme vodu. Za občasného míchání provaříme 15 až 20 minut. Dle chuti osolíme. Vrátíme zpět maso, prohřejeme a můžeme podávat.

Červené zelí s brusinkami

cibule
zelí (čerstvé nebo nakládané)
kmín
rostlinný olej nebo sádlo
cukr
ocet
sůl
brusinky

Na přípravu dohlížel společně s Patrikem Rozehnalem a Naďou Konvalinkovou zpěvák Richard Krajčo

Postup

Čerstvé zelí nakrájíme a dáme s trochou vody do kastrolu. Přidáme nahrubo nakrájenou orestovanou cibuli, osolíme, pokmínujeme, pocukrujeme a pod poklicí dusíme doměkka.

Pokud použijeme nakládané zelí, do kastrolu přidáme orestovanou zesklovatělou cibuli a vše zalijeme do třetiny vodou a dusíme.

Hotové zelí dochutíme solí a pepřem a okyselíme octem. Přidáme kompotované brusinky (pokud použijete mražené brusinky, přidejte je před koncem vaření). Zelí díky nim získá barvu.

Na závěr zahustíme na jemném struhadle nastrouhanou bramborou nebo jíškou.

Martin Řeháček

Vyučil se v Praze v Ondříčkově ulici, poprvé vařil v Obecním domě. Miluje omáčky a maso. Preferuje českou kuchyni a rád vaří z čerstvých a dobrých surovin. Vede kuchařské kurzy a semináře, kdysi absolvoval i konkurz na televizní Prima vařečku. Dnes šéfuje restauraci Vinohradský pivovar v Praze.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.