Buďte originální! Vyzkoušejte meruňkové knedlíky na čokoládové hlíně
Měli jste letos meruňkové knedlíky? Zkuste je podávat na čokoládové hlíně, kterou nás naučil šéfkuchař Petr Špinka ze zámku v Herálci na Vysočině. Budete udiveni, jak jdou k sobě meruňky, tvarohovo-bramborové těsto a čokoládová hlína.
Meruňkové knedlíky (na jednu porci)
3 uvařené brambory (vaříme den předem, vychlazené)
3 meruňky
50 g tvrdého tvarohu
2 vejce
polohrubá mouka
1 sáček vanilkového cukru
Postup:
Brambory si den předem uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout a druhý den najemno nastrouháme.
Do misky přidáme tvrdý strouhaný tvaroh a rozklepneme vajíčko. Přidáme vanilkový cukr, který nám zpříjemní chuť. Na závěr přisypeme mouku a těsto propracujeme.
Zpracované těsto rozválíme na tloušťku 3 až 4 milimetry. Poté z něj vykrájíme kolečka. Použít můžeme hrníček nebo skleničku.
Na kolečko umístíme půlku vypeckované meruňky a nahoru další kolečko těsta. Těsto po stranách spojíme a následně v ruce vytvoříme kuličku, v jejímž středu budeme mít meruňku.
Takto připravené knedlíky vaříme ve vroucí vodě 10 až 15 minut.
Čokoládová hlína
1 díl cukru krystal nebo krupice
1 díl kakaa
1 díl másla
2 díly polohrubé mouky
Postup:
Čokoládovou hlínu si připravíme z cukru krupice (nebo krystalu), který smícháme s kakaem. Přidáme máslo a polohrubou mouku. Promícháme a vytvoříme drobenku.
Drobenku rozprostřeme na pečící papír na plechu a dáme do rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme 15 minut. Na závěr rozdrtíme.
Při podávání dáme na talíř nejprve čokoládovou hlínu, na kterou dáme knedlíky, které polijeme rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným tvarohem. Ozdobíme mátou a kouskem čerstvého ovoce.
Petr Špinka
Tento mladý kuchař se narodil v roce 1987. Miluje českou kuchyni – maso, omáčky, polévky. Rád hostům v restauraci v Chateau Herálec připravuje regionální speciality. Suroviny bere od farmářů z Vysočiny nebo z vlastní zahrádky u zámku. Pěstuje tam se zahradníkem rajčata, okurky, dýně, čtyři druhy brambor, bylinky a další suroviny. Vaření ho baví a věnuje se mu naplno.