Mrkvová pomazánka s křenem

V pondělním Apetýtu pro vás máme další tip na letní pomazánku. Dnes budeme potřebovat především mrkev. Syrová je pro nás velmi prospěšná, obsahuje spoustu vitamínů.

Dále například vlákninu, lehce stravitelnou glukózu, vápník, hořčík, jód nebo také draslík, železo a měď. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Syrová je dobrá proti zácpě a vařená naopak proti průjmu. Prospívá našemu zraku i imunitě.

A zapomenout bychom neměli ani na to, že její pravidelná konzumace se blahodárně projeví i na naší pleti. Oslavovaná je natolik, že má i svůj vlastní Mezinárodní den a to pravidelně každý 4. duben.

Na Mrkvovou pomazánku s křenem potřebujeme:

  • 300 g mrkve
  • 50 g křenu
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžičku hořčice
  • šťávu z citronu
  • cibulku
  • sůl
  • pepř
  • cukr

Postup:

  1. Najemno nastrouháme mrkev a křen.
  2. Poté, také najemno, nasekáme cibulku.
  3. Vše promícháme s jogurtem a následně dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, mletým pepřem a malou špetkou cukru.
  4. Znovu promícháme a necháme aspoň hodinku uležet, aby se všechny ingredience dobře spojily.
  5. Podáváme  s pečivem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.