Novou středočeskou hejtmankou bude Pecková, ANO s Jermanovou míří do opozice

4. říjen 2020 20:01

Den po volbách se vytvořila vládnoucí koalice ve Středočeském kraji. Dohodli se na ní vítězní Starostové s druhou ODS, doplní je ještě Piráti a koalice s názvem Spojenci, kterou tvoří zástupci TOP 09, hnutí Hlas a Zelených. V 65členném zastupitelstvu budou mít 50 křesel. Hejtmankou bude Petra Pecková (STAN).

„Dohodli jsme na vytvoření velké společné koalice, tedy STAN, ODS, Pirátů a Spojenců. Domluvili jsme se na obsazení jednotlivých postů v radě, ve výborech a komisích,“ upřesnila Pecková. Dohoda platí zatím ústně. 

Zástupci stran začínají nyní pracovat na programovém prohlášení, koaliční smlouvu musí nejdříve projednat stranické orgány a zastupitelské kluby. Podle Peckové jsou obrysy jasné a panuje na nich shoda. „Teď budou projednány v jednotlivých klubech a pak budou zveřejněny,“ dodala.

Lídři stran to řekli novinářům po nedělním společném jednání na krajském úřadě v Praze. Konkrétní jména a rozdělení křesel v radě zatím nesdělili. „To je předmětem debaty, která nastane i v rámci jednotlivých zastupitelských klubů,“ uvedl lídr ODS a poslanec Martin Kupka.

Hnutí ANO v čele s dosavadní hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou, které v kraji skončilo na třetí příčce, tak půjde do opozice. Pokorná Jermanová už v sobotu avizovala, že se na novou roli v opozici těší.

Nová koalice by se měla opírat o 50 z celkového počtu 65 hlasů v zastupitelstvu. STAN mají 18 křesel, druhá ODS 16, Piráti 12 a Spojenci čtyři. ANO, které ve středních Čechách dosud vládlo, získalo 15 mandátů a náleží mu opoziční role. Podle Peckové by ANO mělo získat funkci předsedy kontrolního výboru zastupitelstva.

autor: kno
Spustit audio