Nový dopravní terminál v Sázavě za 28,5 mil.Kč už odpovídá současným požadavkům cestujících

20. prosinec 2018 12:46

V Sázavě na Benešovsku skončila výstavba dopravního terminálu, který má zjednodušit přestupování mezi železniční a autobusovou dopravou a zvýšit komfort pro cestující. Od pátku začne nový terminál fungovat ve zkušebním provozu.

Modernizace autobusového nádraží v ulici Generála Vedrala Sázavského začala na počátku dubna. Práce vyšly na 28,5 milionu korun, většinu pokryla evropská dotace z Integrovaného regionálního operační programu. „Původní nádraží bylo z 60. let minulého století, nový terminál už odpovídá požadavkům současné doby. Je tu i hodně zeleně,“ hlásí z místa redaktorka Českého rozhlasu.

Autobusové a vlakové nádraží a podchod do centra města propojily bezbariérové chodníky. Vznikla nová stání pro autobusy, zastřešená nástupiště a parkovací plochy v režimu P+R pro osobní auta. Cestujícím nově slouží uzamykatelný box na kola či elektronická informační tabule s aktuálními informacemi o příjezdech a odjezdech. Součástí projektu bylo i vybudování veřejného osvětlení a osazení nových laviček či odpadkových košů.

Dopravní terminály stavějí i další středočeská města. V minulosti přesunuli autobusové nádraží blíž k vlakovému v Berouně, podobné projekty připravili v Benešově či Sedlčanech. Počátkem příštího roku má začít výstavba dopravního terminálu v Týnci nad Sázavou na Benešovsku.

autor: Věra Hájková | zdroj: ČTK
Spustit audio