Oplétání drátkem nebo madeirový vzor. Tradiční i méně tradiční techniky zdobení objevíte v neuvěřitelné sbírce kraslic Jaroslavy Holinové

1. duben 2024

Batikování včelím voskem, plastické zdobení, vyškrabování vzorů, zdobení slámou, oblékání do háčkovaných košilek, oplétání drátkem, děrování (madeirový vzor). Tradiční i méně tradiční techniky zdobení objevíte ve sbírce kraslic Jaroslavy Holinové.

Nedávno část z ní představila na velikonočním jarmarku, který se každým rokem koná v Libiši na Mělnicku. V obci majitelka této a dalších sbírek (například největší sbírky pečicích forem na velikonoční beránky u nás a patrně i na celém světě) dlouhá léta žije.

Jaroslava Holinová

Jaroslava Holinová je nejen majitelkou zajímavých sbírek, ale i duší a hnacím motorem mnoha libišských akcí. „Je to ale týmová práce, nemohla bych to dělat bez pomoci okolí. Mám okolo sebe úžasná děvčata,“ připomíná. Velkou pomocnicí je také maminka paní Holinové, která pomůže, s čím je potřeba. „Maminka mi nejprve vynadá, co jsem si to zase navymýšlela, ale hned vzápětí se obětavě pustí do práce a ve všem mě podpoří.“

V Libiši se konají výstavy, besedy, posezení pro seniory s hudbou a tancem, děti i dospělí vytvářejí dekorace nebo betlémy. Od Agentury Dobrý den získal betlém nakreslený na největším počtu oblázků dokonce certifikát českého rekordu. Autory jsou právě žáci ZŠ Libiš.

Sbírka kraslic Jaroslavy Holinové z Libiše na Mělnicku

„Máme tady skvělé děti, hlavně o nich napište,“ vyzývá mě Jaroslava Holinová a na výstavě v libišské sokolovně mi předvádí velikonoční zajíčky, které děti letos společně s rodiči vyráběli. Ze slámy, z ponožek, z mechu, z kusu dřeva, fantazii se meze nekladou. Spousta rodin taky napekla beránky do soutěže o toho nejkrásnějšího. Který z nich je nejchutnější, to zjistí až obyvatelé domova s pečovatelskou službou v Libiši, kam beránci hned po skončení velikonoční výstavy každý rok cestují.

Prohlédněte si galerii kraslic ze sbírky paní Holinové, do příštích Velikonoc je dost času některou z technik natrénovat.

Spustit audio