Patrik Pařízek sbírá poklady ze šuplíků. Lidem radí, jak natáhnout kukačky nebo jak použít sluneční hodiny

9. únor 2023

Berounský rodák Patrik Pařízek propadl kouzlu starých hodin. Sběratelskou vášeň přetavil v profesi a v pražském Mozarteu spolu se společníkem Janem Štěpánkem vybudovali jedinečné hodinářství. Když vstoupíte dovnitř, ohromí vás rachot tisícovky mimořádných časoměrných přístrojů.

V přízemí historicky cenné budovy od architekta Jana Kotěry není nikdy úplné ticho. Čas tady odměřují hodiny ze šlechtických sídel, pendlovky z měšťanských salonů i venkovské kukačky. Patrik Pařízek všechny hodiny udržuje v chodu. Některé z nich stačí naštěstí natáhnout jen jednou za týden.

„Ona to byla moje záliba už asi od dětství a někdy v průběhu střední školy jsem se tomu začal věnovat intenzivněji. Začal jsem spolupracovat s muzeem v Berouně a zrealizoval jsem tam několik výstav,“ rozhlíží se Patrik Pařízek po malém obchůdku, kde stále něco odbíjí, cinká a hraje.

„Nejstarší hodiny, které tady v tuto chvíli máme, jsou asi francouzské venkovské hodiny,“ ukazuje spolumajitel obchodu Jan Štěpánek na nádherné nástěnné hodiny zvané contuasky. Typické pro ně bylo, že v celou hodinu odbíjely vždy dvakrát. Jejich majitelé totiž bývali zaměstnáni venku na poli a většinou napoprvé neslyšeli, kolikrát odbily. Proto po pěti minutách odbíjejí ještě jednou.

I dnes se ještě na půdě nebo v šuplíku občas najdou poklady

V obchodě zvaném Clock Gallery najdete opravdu mimořádné přístroje od věžních hodin, přes pánské kapesní hodinky na řetízku a klasické kukačky až po kuriozity se zajímavým příběhem. „V rámci našeho sortimentu tady máme i různé typy slunečních hodin. Všechny máme vyzkoušené a opravdu všechny mohou lidé využívat a určovat s nimi čas,“ ukazuje Patrik Pařízek na zajímavé přístroje ve vitríně.

Je stále zájem o klasické kukačky? A dá se ještě na půdě nebo ve starém šuplíku najít nějaký poklad? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Související