Péče o zahradu v zimě: odstranit mumie, prořezat rybíz a plnit krmítko

28. prosinec 2018

V zimních měsících si zahrádkáři mohou udělat malou dovolenou. Jen tak odpočívat nebo plánovat, co na jaře vylepší v zeleninové nebo okrasné zahradě, či v ovocném sadu. Koho už nicnedělání nebaví, ať vyrazí na procházku do zahrady, s konví nebo nůžkami! Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

 

 

 

 

 „Rozumně vzato, i kdyby důvod nebyl, nejspíš si ho najdeme. Alespoň proto, abychom nakrmili ptactvo v sadu, v zahradě. Na stromy můžeme věšet lůj, jablíčka, lojové koule se semínky.

Taky si můžeme udělat vycházku s nůžkami na tyči. A odstranit z korun ovocných stromů mumie, tedy plody napadené monilinií, a třeba je i na ohníčku spálit. Když je čím a nemrzne, můžeme zalít rododendrony a další stálezelené dřeviny (i jehličnaté). Případně pod jejich keře nahrnout sníh, když napadne.

Letos bude asi dost krtků, kteří budou rejdit, i když teplota na povrchu klesne pár stupínků pod nulu. Za letního sucha si moc velké zásoby nenadělali, a tak budou vrtat další a další tunely, aby našli potravu do zásob. Dávejte pozor, ať o jejich hromádky nezakopnete, až půjdete do zahrady. A nic vám nebrání v rámci procházky prořezat keře rybízů.

Krtci hledají potravu, kterou v letních suchých měsících do zásob nenašli

Pokud máte sklep, větrejte a přebírejte ovoce i zeleninu. Jedno shnilé jablko nebo mrkev dokážou nakazit všechno, čeho se dotýkají. A hniloba se šíří rychle dál. Nahnilé ovoce nebo zeleninu nekonzumujte.“

Spustit audio