Pečená vepřová krkovice na rozmarýnu s houbovými kroupami zachutnala Radce Fišarové

Martin Císař, šéfkuchař Nejen bistra v Praze 8 potěšil všechny milovníky masa vepřovou krkovicí na rozmarýnu. Připravil k ní houbového kubu s jemnou cibulovou omáčkou. Kombinace zaujala nejen Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala, ale zamlouvala se i zpěvačce Radce Fišarové.

Vepřová krkovice na rozmarýnu

vepřová krkovice (může být buď bez kosti, nebo i s kostí)
vepřové sádlo
rozmarýn
cibule
sůl
pepř
olej
voda

Postup:

Krkovici očistíme, ale tuk neodkrajujeme, aby maso zůstalo šťavnaté. Den předem maso naložíme do rozmarýnu, lehce opepříme, namažeme olejem (nesolíme, maso by nám jinak pustilo vodu) a necháme do druhého dne marinovat v lednici. Druhý den namarinované maso osolíme a opepříme čerstvým drceným pepřem.

Na rozpálené pánvi nebo ve větším hrnci s trochou sádla maso zprudka opečeme

Na rozpálené pánvi nebo ve větším hrnci s trochou sádla maso zprudka opečeme. Maso by se nám mělo zatáhnout, co nejvíce šťávy by mělo zůstat uvnitř masa. Opečené by mělo mít zlatavě opálený okraj. Opečené maso dáme do pekáče.

Na rozpálenou pánev (už bez masa), přidáme nakrájenou cibuli, kterou také zprudka orestujeme do růžova. Přidáme ji k masu do pekáče.

Maso s cibulí v pekáči podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a dáme péct na hodinu do rozehřáté trouby na 170 stupňů. Čas se může mírně lišit podle toho, jak velké kusy masa máme.

Houbový kuba

200 g ječných krup
1 střední cibule
80 g sušených nebo 150 g mražených hub
1 – 2 stroužky česneku
sádlo
majoránku
sůl
pepř

Houbového kubu je vhodné připravovat v hrnci s větším dnem

Kroupy namočíme ideálně přes noc do vody. Minimálně ale na tři až čtyři hodiny.

Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Česnek utřeme nebo prolisujeme. Houby namočíme, ale před další přípravou vodu vymačkáme.

Rozpálíme si hrnec s větším dnem, ve kterém rozpustíme sádlo. Přidáme nakrájenou cibuli, kterou zprudka orestujeme do růžova. Přidáme houby a z kastrolu vyrestujeme všechnu vodu. Až nám zůstane pouze tuk, přidáme česnek, který zlehka orestujeme, aby nám nezhořkl.

Přidáme uvařené kroupy a dochutíme majoránkou solí a pepřem. Trochu podlijeme vodou a prohřejeme tři minuty. Přendáme do vymazaného pekáče a pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů patnáct až dvacet minut. Při pečení nepřikrýváme! Měla by nám vzniknout krusta a chutě všech suroviny by měly spojit.

Martin Císař, Radka Fišarová, Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal

Martin Císař

Vyučil se řezníkem na učilišti v Belgické ulici v Praze. Záhy ale začal vařit v Golf clubu Hostivař, kde pobyl celých 7 let. V roce 2015 si s kamarády otevřel v Praze 8-Karlíně Nejen bistro, kde šéfuje kuchyni. Vaří v otevřené kuchyni a rád nechá nahlédnout hostům do hrnce. Často se s návštěvníky baví přímo při vaření a nic netají. Je vstřícný, umí skvěle poradit a jídlu věnuje skoro všechen svůj čas. Jeho přítelkyně je chápavá, pracuje totiž také v oboru.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.