Po nočním bourání mostů a zátěžových zkouškách už silničáři na dálnicích D10 a D11 částečně obnovili provoz

3. duben 2022 09:00, aktualizováno

Dálnice D10 u Kosmonos na Mladoboleslavsku je po nočním bourání mostu částečně průjezdná. Stavbaři uvolnili oba jízdní pruhy na Prahu a pomalý pruh na Turnov, řekla ČTK dnes po 9:00 mluvčí krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová. Řidiči tak musejí ještě počítat s omezením provozu, plně průjezdná by měla být dálnice nejpozději hodinu po poledni. V noci na dnešek byla naplánována také uzavírka dálnice D11 mezi sjezdem 42 na Libici nad Cidlinou a sjezdem 39 Kluky. 

Demoliční práce spojené s úplnou uzavírkou začaly v sobotu po 19:00. Neprůjezdný byl v obou směrech úsek mezi exity 46 na Kosmonosy a 53 na Bakov nad Jizerou. Objížďka vedla mezi Kosmonosy a Bakovem po silnicích druhé a třetí třídy. Provoz na D10 byl omezen už v sobotu ráno, kdy silničáři uzavřeli pomalé jízdní pruhy nejdříve na Prahu a poté na Turnov. S demolicí ale museli počkat na večerní úplnou uzavírku, protože zaznamenali nebezpečné výkyvy mostu.

Most nad D10 na Horní Stakory byl v havarijním stavu. Po poslední prohlídce technici rozhodli, že jeho další rekonstrukce by už nebyla výhodná. Stavbaři mají vybudovat nový, v provozu má být koncem roku. Náklady jsou kolem 70 milionů korun, oproti původnímu bude rozšířen o cyklostezku.

V noci na dnešek byla naplánována také uzavírka dálnice D11 mezi sjezdem 42 na Libici nad Cidlinou a sjezdem 39 Kluky. Důvodem byl diagnostický průzkum a zatěžovací zkouška lanového mostu. Uzavírka skončila chvíli před 6:00 a provoz byl obnoven. Stejná uzavírka je plánována i v noci na neděli 10. dubna.

O tomto víkendu pokračuje i demolice jižní poloviny východní části mostu přes Chlumeckou ulici na dálnici D0. Práce tak zasáhnou i Chlumeckou ulici v Praze 20 a to v jejím jízdním pásu ve směru z centra na Horní Počernice.

Proto už od pátku byl v Chlumecké ulici uzavřený jízdní pás ve směru z centra a v protilehlém jízdním pásu se jezdí v režimu 1+1. S tímto dopravním opatřením souvisí také uzavírka nájezdové a výjezdové větve MÚK EXIT 59. S obnovením běžného provozu na silnici pod mostem počítají silničáři v neděli večer.

autor: Von
Spustit audio