Po odběru krve by dárci měli myslet na doplnění železa i odpočinkový režim

22. květen 2024

Krev je ve zdravotnicích zařízeních velmi potřeba a darováním krve můžeme zachránit někomu život. Darovat krev ale mohou pouze zcela zdraví jedinci. Především ti, kteří neprodělali žloutenku, infekční mononukleózu, nejsou anemičtí a netrpí nějakou alergií. Dárci krve by také neměli pravidelně užívat léky a měli by se udržovat v dobré fyzické kondici.

Pokud se rozhodneme krev darovat a splňujeme podmínky zdravotního stavu, dostavíme se na transfúzní stanici, kde svůj záměr oznámíme. Budoucí dárce pak musí nejprve podstoupit veškerá nutná vstupní vyšetření, která ověří, že je zcela zdráv a může krev darovat.

Záleží také, jakou má krevní skupinu. Nejvzácnější je krevní skupina AB-, kterou má skutečně málo lidí. Nicméně o to více je potřeba mít jí v zásobě. Tito dárci jsou velmi vítáni. Univerzálním dárcem je skupina 0 Rh-, a pokud jí někdo má, měl by krev darovat, protože je univerzálním dárcem. Od něj si krev může vzít jakákoliv krevní skupina.

Po odběru dopřejte tělu železo, tekutiny a odpočinek

Dárcům se odebírá 300 – 500 ml krve. To je samozřejmě značné množství a je důležité následně pomoci tělu, aby krev doplnilo rychle. Pro tvorbu červených krvinek je důležité železo. Ideální je ho doplňovat v přirozené formě, to znamená jíst potraviny, ve kterých je železa dostatek. Aby bylo z čeho krvinky stavět, je tedy vhodné zvýšit přísun těchto potravin: kapusta, ořechy, špenát, zelí.

Pro doplnění krve v organizmu je také nutný dostatek tekutin a po odběru je vhodné si naplánovat pohodové aktivity, aby si tělo odpočinulo. Nejlepším řešením jsou vycházky do přírody v kombinaci s kvalitní stravou.

Darovat ano, ale hlídejte i své limity

I darování krve má pro dárce své limity. Počet odběrů by neměl být častěji než 3 x do roka a tento maximální počet by se neměl překračovat. Pravidelnost ohlídá zdravotnické zařízení.

Při opakovaných odběrech se odebírá maximální množství 500ml. Než se krev doplní, tělo nějaký čas potřebuje. Při častějších odběrech se nakonec samotný dárce může překročením limitů dostat do zdravotních problémů, může u něj nastat anemický stav.

Spustit audio