Pohádkové Pochoutky s Jiřím Strachem

Třetí adventní neděli si Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal pozvali do rozhlasové kuchyně herce a pohádkového režiséra Jiřího Stracha. Prožili spolu pohádkové vánoce na Regionu a uvařili krkonošské kyselo...

A protože se vánoce blíží, povídali si o vůni vánoc, pohádkách, Štědrém dni, o tom, jak se slaví vánoce právě u nich doma či kdo balí dárky. Řeč byla o natáčení filmů, o pohádkách a pohádkových jídlech nebo o práci režiséra a herce.

Krkonošské kyselo
Ingredience: 200 g chlebového kvásku (dá se koupit sušený v bio prodejnách), sůl, kmín, 10 g sušených (nebo 100 g čerstvých hub), 500 g brambor, 50 g másla, 1 cibule - oloupaná a jemně pokrájená, 100 ml smetany ke šlehání a 4 vejce Postup: Chlebový kvásek důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Osolte, okmínujte a přidejte houby; čerstvé pokrájejte, sušené namočte a přilijte i s nálevem. Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo je budete podávat zvlášť. V prvním případě je oloupejte, rozkrájejte , přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi dvacet minut. V druhém případě je uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte. Cibuli poduste na polovině másla dozlatova a ke konci varu přidejte do polévky. Vmíchejte smetanu a dochuťte. Na zbytku másla udělejte nepříliš hustá míchaná vejce, a buď je rovnou přidejte do polévky, nebo je podávejte zvlášť. Protože bylo kyselo jídlem chudých, tradicionalisté by vynechali cibuli, smetanu i vejce - vy se rozhodněte podle chuti.

Jiří Strach v Pochoutkách

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka