Pokud vás postihne ústřel páteře, věnujte dostatek času jeho léčbě. Může se rychle opakovat

26. říjen 2022

Jakmile se venku ochladí, můžeme samozřejmě mnohem snadněji prochladnout. Nehrozí vám ale pouze rýma. Problém je, že při prochladnutí svaly reagují jinak než bychom očekávali. I při jednoduchém pohybu nás pak může postihnout bolestivé zablokování zad. Většinou si dáme masáž, vezmeme si prášek proti bolesti a pokračujeme dále v běžném tempu, dokud nás bolest nezastaví. Ústřel páteře se ale může při špatném pohybu kdykoliv znovu objevit.

Jak postupovat, když při předklonu nebo po probuzení cítíme ostrou bolest v zádech? První pomoc je jednoduchá. Pokusit se zůstat v poloze, kde to tolik nebolí. Nejdůležitější je ale suché teplo. Na postiženou část páteře si připevněte nejlépe nějakou vlněnou šálu, svetr nebo vestu, ideální je i menší kožešinka. Svaly by měly být stále drženy v teple, aby neprochladly. Ideální je zůstat v klidu, než intenzivní bolest poleví, ale i nadále se pohybovat opatrně.

Jakmile se ústřel páteře objeví, při nedostatečné opatrnosti se totiž může dostavit znovu. Rozhodně tedy nenosit nic těžkého, opatrně se předklánět a nedělat prudké pohyby. Nejhorší je se předklonit a přitom se současně otočit dozadu. Při tomto krutu je možné si záda opravdu značně zablokovat, a pokud už problémy máte, ještě se vám přitíží. Poměrně dlouho totiž trvá, než se po blokádě páteře svaly poskládají zpátky. Svaly, které se prudce stáhnou, skřípnou nerv, který vychází z páteře. Když je takto podrážděný, dává svalům další impuls, aby se zatáhly ještě více. Je to doslova začarovaný kruh, který je nutné rozetnout.

Teplá vlněná šála je ideálním pomocníkem

Jak již bylo řešeno, ideální je udržovat bolavé místo v suchém teple, pomoci mohou i léky na uvolnění svalů. Horká koupel řešením není. Dokud jste v teplé vodě, můžete cítit úlevu. Ale jakmile z vany vyjdete, hrozí, že svaly opět prochladnou. Při ochlazení a změně teploty se svaly mohou opět stáhnout a stav ještě zhoršit.

Řešením většinou není ani masáž. Po klasické sportovní masáži můžete cítit pouze chvilkovou úlevu, ale jakmile ujdete pár kroků, záda se mohou zase zablokovat. Při intenzivní sportovní masáži mohou být dalším problémem i pohmožděné svaly, které následkem tlaku při masáži působí další komplikace. Ideální je s masáží počkat, až se blokace zad uklidní a přestane být tak bolestivá. Pak možná zjistíte, že už žádnou masáž ani nepotřebujete.

Když nepomůže vlněná šála, je na místě zvážit i léky

Pomocí mohou být léky na uvolnění svalů. Předepisuje je lékař, a pokud je náhodou máte doma v lékárničce, jejich užití je bezpečné na noc, kdy je tělo ve vodorovné poloze. Jakmile jsou užívány přes den v čase, kdy svaly naopak musí tělo udržovat v poloze svislé, mohou nastat velké problémy. Povolené svaly totiž nemusí váhu těla ve stoji nebo chůzi dostatečně držet.

Ostatně pokud je ústřel páteře ještě na úrovni svalové, rekonvalescence je rozhodně jednodušší. Větší problém pak může být vyhřeznutá ploténka. Pokud tedy problémy i bolest z ústřelu neustávají, je rozhodně na místě zajít za praktickým lékařem, které pacienta pošle na rentgen. Rentgenem se pak vyhřeznutá ploténka vyloučí nebo potvrdí. V případě komplikací bude rentgen pro další vyšetření potřebovat i neurolog nebo rehabilitační pracovník, který by bez rentgenu neměl s postiženým vůbec manipulovat.

Spustit audio

Související