Policie obvinila kvůli požáru v Domově Alzheimer v Roztokách tři lidi a jednu firmu

13. červen 2024 20:00

Policisté obvinili v souvislosti s předloňským požárem v Domova Alzheimer v Roztokách z obecného ohrožení z nedbalosti tři lidi a jednu firmu. Při požáru zemřely dvě ženy. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí až desetileté tresty, informovala ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Kriminalisté si během dvouletého vyšetřování nechali zpracovat mimo jiné rozsáhlé odborné vyjádření hasičů, a to ke stanovení místa vzniku požáru, jeho příčině, ale i dalšího šíření.

Čtěte také

Kromě toho požádali též o vypracování ústavního znaleckého posudku Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu v Ostravě. „Tyto posudky byly při vyšetřování velice zásadní a natolik detailní, aby bylo možné posoudit možnou trestně–právní odpovědnost konkrétních osob,“ uvedla Suchánková.

Domov začal hořet 1. června 2022, u požáru zasahovalo kolem 100 hasičů a vyhlášený byl nejvyšší stupeň požárního poplachu. Ženy zemřely na udušení při akutní otravě oxidem uhelnatým, desítky klientů se zranily a musely být evakuovány.

Čtěte také

Škoda činila zhruba 70 milionů korun. Podle mluvčí policisté stíhají 62letou ženu a dva muže ve věku 33 a 55 let a právnickou osobu.

Domov je po rekonstrukci zkolaudovaný a od letošního května se do něj začali stěhovat klienti. Jeho celková kapacita je 64 lůžek.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio