Povolání „mluvčí“ je čím dál hektičtější. A to mě na tom baví, říká dlouholetý mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal

3. červen 2021, aktualizováno

Filip Drápal je letos čerstvý čtyřicátník, který se už 14 let spolupodílí na organizaci Pražské integrované dopravy. Pracuje jako vedoucí odboru marketingu a tiskový mluvčí příspěvkové organizace hl. m. Prahy společnosti ROPID. Narodil se v roce 1981 v Praze, kde také v roce 2007 vystudoval Dopravní fakultu ČVUT.

„Od malička jsem tíhnul k dopravě, veřejná doprava mě opravdu baví,“ říká o sobě Filip Drápal a dodává: „už na studiu jsem se v ROPIDu věnoval přepravním průzkumům a projektování dopravy. Pražská a středočeská doprava je přesně to, co jsem chtěl v životě dělat.“ Před ROPIDem pracoval v Dopravním podniku hl. m. Prahy např. na odboru kvality a techniky řízení.

Tiskový mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal

Co se týče vozů hromadné dopravy, umí Filip Drápal řídit autobusy a tramvaje, čímž se mu splnit dětský sen. „Chtěl bych umět i trolejbusy, protože ty v Praze zřejmě zase budou jezdit, mají budoucnost. Taky bych rád navštívil některá světová města, která jsou právě tou dopravou zajímavá a inspirativní. Např. znovu Paříž, kde je stále, co objevovat, severní Ameriku, ale i východ. Tam si totiž člověk dobře uvědomí, jaký obrovský pokrok jsme za poslední roky udělali,“ dodává ke svým dopravním snům mluvčí Filip Drápal.

I když je pro novináře 24 hodin denně na telefonu, několikrát do měsíce řídí tramvaje nebo i příměstské autobusy. Nejčastěji se s ním můžete svézt linkou 163 na sídliště Rohožník, linkou 380 do Berouna nebo do Posázaví. A když nic neřídí, cestuje nebo jezdí na kole. Stále v pohybu.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.