Pražská porodnice U Apolináře je jednou z nejdéle fungujících porodnic na světě

11. leden 2016
Česko – země neznámá

Pražská Apolinářská ulice prý nese jméno Apolináře z Ravenny - světce, biskupa a mučedníka, kterému byly přisuzovány léčitelské schopnosti. Stojí zde i kostel svatého Apolináře. V této ulici se roku 1875 vybudovala porodnice, která patří mezi nejdéle bez přestávky fungující porodnice na světě.

Ovšem už téměř sto let předtím porodnice v Apolinářské stála. Byla určená osamělým a chudým ženám, které mohly své narozené dítě odložit v sousedním nalezinci. Až roku 1862 rozhodl hrabě Thun-Hohenstein o vybudování Královské české zemské porodnice.

Budovu porodnice navrhl a postavil přední český architekt a stavitel Josef Hlávka v takzvaném severoněmeckém novogotickém slohu. Stavbu z neomítnutých režných cihel tvoří soustava šesti pavilonů s jedenácti trakty a s vnitřním obdélníkovým nádvořím. Pavilonový systém umožňoval v případě potřeby uzavřít jednotlivé části budovy a zamezit tak šíření infekce.

Komplikovaná cesta za první holčičkou

V průběhu stavby nastaly nečekané komplikace. V roce 1870 Josef Hlávka pravděpodobně vlivem nadměrného pracovního nasazení částečně ochrnul a stavbu pak řídil na dálku.

Nádvoří porodnice v zimě

Jako první se v porodnici narodila holčička. Původně tu přicházelo na svět asi 3 000 dětí za rok. V posledních letech se tu ročně narodí kolem 4 500 dětí.

Budova slouží v dnešní době gynekologicko-porodnické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V historickém plášti budovy se nacházejí jedny z nejmodernějších porodnických, neonatologických a gynekologických technologií, většinou na nejvyšší evropské úrovni. V budově je Perinatologické centrum pro Prahu a Středočeský kraj a v řadě případů superkonziliární centrum pro nejzávažnější těhotenské patologie pro celou Českou republiku.

Čtěte také

Porodnice U Apolináře získala jako první v Evropě certifikát Evropské odborné společnosti pro gynekologii a porodnictví. Proto zde naši odborníci mohou organizovat mezinárodní školicí kurzy, pobytové stáže a vyučovat lékaře z celé Evropy.

Pro svoji mimořádnou architektonickou hodnotu a význam v dějinách lékařství se stal areál Hlávkovy porodnice chráněnou kulturní památkou. Architektonicky nejzajímavější částí budovy je kaple sv. Kříže.

Spustit audio