Přejete si „dobrou chuť“? Doma u stolu tradici dodržujte, na banketech na to zapomeňte

Základem slušného vychování bývá projevit u stolu přání dobré chuti. Jiné je to ale doma, jiné na společenských akcích a jiné v Buckinghamském paláci. Tam se nepřeje, a když už, tak francouzsky.

Když byste přišli na banket do Buckinghamského paláce, možná byste si říkali, že jsou všichni špatně vychovaní. Tam vám nikdo dobrou chuť nepopřeje. Všichni se rozhlédnou, ukloní a začnou jíst poté, co hostitel, to znamená král Karel III., vezme do ruky příbor. Teprve v tu chvíli mohou příbor uchopit ostatní a v klidu začít jíst. Až potom budou konverzovat.

Ostatně třeba v Americe v Bílém domě nebo i ve zmíněném Buckinghamském paláci ani nemají ten správný výraz. Neznají výraz ‚dobrou chuť‘, opisují to různými pomocnými frázemi jako „Enjoy your meal“ (Užijte si jídlo). Nebo užívají francouzský styl spojením „bon apetit“, který je v etiketě trošku vyšší a který můžeme použít i v anglickém prostředí.

Výraz „dobrou chuť“ známe jen z českého rodinného nebo velmi přátelského prostředí. Je to domácí praktika a tradice. Je hezké si s dětmi nebo s nejbližšími rodinnými příslušníky popřát dobrou chuť. Proto doma tento zvyk dodržujeme, tam to patří, na banketech je normální si nepřát.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo