Proč se ohřívačům vody říká karma? Jde o první dvě slabiky jména vynálezce Karla Macháčka

9. duben 2024

Konstruktér Karel Macháček svým důvtipem dokázal zabránit otravám plynem v českých koupelnách. Jeho jméno zná jen pár odborníků, přesto má tento talentovaný vynálezce na kontě celou řadu patentů. Už na počátku minulého století se snažil zdokonalit bezpečnost plynových spotřebičů. Letos od jeho narození uplynulo 150 let.

Karel Macháček se narodil v roce 1874 v obci Bědovice. Technické vzdělání získal na průmyslové škole v Drážďanech, poté se vydal na stáže k německé firmě Siemens a do Budapešti. Už v mládí se mu proto podařilo nasbírat praktické zkušenosti s konstrukcí a výrobou plynových spotřebičů.

„Začátkem 20. století byly u nás používány zahraniční plynové spotřebiče, zejména od firmy Siemens nebo Junkers. Český výrobce těchto spotřebičů tady nebyl,“ vysvětluje ředitel Plynárenského muzea v pražské Michli Jan Žákovec. „Karel Macháček geniálně vystihl, že tady bude poptávka, a založil továrnu Karma v roce 1910 ve Vysočanech. Začal vyrábět velice kvalitní spotřebiče a zároveň dbal na to, aby zákazníci byli spokojeni.“

Vedoucí Plynárenského muzea Jan Žákovec nadšeně vypráví o vzniku firmy Karma

Výrobu později přesunul do Libně, ale poptávka stále rostla a Macháček se rozhodl zřídit nový technologicky moderní závod, který by nemusel být závislý na subdodavatelských firmách. Když byla v roce 1927 zahájena výroba plynu v nové pražské plynárně v Michli, stála již v Českém Brodě moderní Macháčkova továrna.

Karma pro Čapkovu vilu

„Měl spoustu patentů a jeden z těch patentů se týkal ohřevu vody, že jakmile se pustí voda, tak se otevře přívod plynu a karma se zapálí,“ ukazuje Jan Žákovec sto let starý plynový ohřívač vody, který by měl být jednou osazen ve zrekonstruované Čapkově vile v Praze 10. „Zajímavostí je, že v té době se u Čapků topilo uhlím, vařilo na elektrice, ale v koupelně plyn ohříval vodu, takže my tady máme připravenou plynovou karmu do Čapkovy vily, která odpovídá tomu stavu v roce 1933.“

Macháčkovy továrny vyráběly nejen ohřívače vody, ale také další plynové výrobky jako kamna, trouby, opékače oplatek, žehličky, pražiče kávy nebo přístroje na ožehlování chlupů a peří. Všechny nesly známé logo Karma vycházející z počátečních slabik konstruktérova jména. „Ty výrobky Karla Macháčka byly velice populární. Díky tomu se z výrobku Karma stal název pro průtokový ohřívač vody. Dnes, když řekneme, ohřívám vodu karmou, tak to neznamená, že mám výrobek od Karmy, ale je to prostě ohřívač vody od jakéhokoliv výrobce,“ říká Jan Žákovec.

Karel Macháček žil ve vile v Klánovicích, nedaleko železniční trati mezi továrnami v Libni a v Českém Brodě. Po únoru 1948 byla firma Karma, kterou téměř 40 let budoval, znárodněna. Talentovaný vynálezce zemřel těsně po svých 80. narozeninách v roce 1954. I když neměl žádné potomky, zůstala po něm slavná česká značka. O kvalitě jeho výrobků svědčí i to, že karma určená pro Čapkovu vilu, ještě nedávno visela v jiné historické budově a byla i po 90 letech plně funkční.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.