Rodinná firma BEZNOSKA vrací lidi do života

2. únor 2021

„Vracíme lidem radost z pohybu!“ – tak zní heslo rodinné firmy BEZNOSKA, která v Kladně vyrábí chirurgické nástroje a kloubní náhrady. Jejich výrobky používají v nemocnicích nejen u nás, ale i v Belgii či v Estonsku.

Tradice výroby nástrojů a implantátů pro kostní chirurgii v České republice sahá až do poloviny minulého století. V kladenských Kročehlavech se podařilo na tuto tradici úspěšně navázat. Na výrobu v ryze rodinné firmě tady dohlíží už třetí generace podnikatelů. Dnes se v dílnách střídá kolem stovky zaměstnanců. Když procházíte mezi stroji, je vám hned jasné, že se tady všichni dobře znají.

„V roce 1991 můj dědeček podal privatizační projekt, kdy zprivatizoval část bývalé Poldi, což je budova, kde právě stojíme,“ vysvětluje Pavel Milata, který je vnukem Stanislava Beznosky a ve firmě pracuje jako ředitel marketingu. „Tady se ještě za dob Poldi vyráběly kloubní implantáty a v roce 1992 vznikla samostatná firma BEZNOSKA, kde pracoval můj děda, můj táta, moje máma a moje teta."

Zakladatel firmy Stanislav Beznoska (uprostřed) měl dlouholeté zkušenosti z výroby v Poldi Kladno

Pavel Milata převzal starost o podnik spolu se svým bratrem Petrem Milatou. „Oba jsme se tomu ze začátku bránili, protože je těžké skloubit rodinu s byznysem,“ vzpomíná na začátky Pavel Milata. „Teď je pro nás čest pokračovat v rodinné tradici.“

Firma se řadí k průkopníkům v oboru a může se pochlubit několika patenty. Při výrobě kombinují poznatky z medicíny s nejmodernějšími technologiemi. V dílnách využívají roboty, ale najdete tady i stroje, které pamatují slávu Poldovky. Podnik vyrábí nejen náhrady kyčelních a kolenních kloubů, ale také drobnější klouby jako má například palec ruky.

Velkým úspěchem byl vývoj rostoucího implantátu. „To je kolenní implantát pro dětské pacienty, které vinou rakoviny přišly o část kosti včetně kolene,“ vysvětluje Pavel Milata. „ Ten se implantuje do nohy a postupem času, jak dětský pacient roste, tak ten implantát roste s ním.“

Spustit audio

Související