Soud dal za pravdu studentovi a zakázal pražskému Gymnáziu Na Zatlance pokračovat v distanční výuce

23. únor 2021 18:39

Městský soud v Praze nařídil pražskému Gymnáziu Na Zatlance, aby obnovilo prezenční výuku studentů. Soudci naopak škole zakázali, aby vyučovala na dálku. Krizové opatření vlády podle soudců neplatí, protože je založeno na protiústavním nouzovém stavu, který v hlasování odmítla Poslanecká sněmovna. Správní žalobu na školu podal student prvního ročníku. Rozhodnutí je pravomocné, je možné proti němu podat stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Soud vycházel z toho, že Poslanecká sněmovna s dalším prodloužením nouzového stavu nevyslovila souhlas. Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) ho následně vyhlásila na žádost hejtmanů.

„Lze shrnout, že pro postup žalovaného (gymnázia), který neposkytuje denní formu vzdělávání, v době vydání tohoto rozsudku neexistuje žádný způsobilý právní podklad,“ uvedl pro ČTK asistent předsedkyně Městského soudu Adam Wenig, který o rozsudku informoval.

Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové resort nastalou situaci řeší. „Ministerstvo školství není účastníkem řízení, a proto se musíme s rozhodnutím soudu teprve seznámit, a poté bude možné se k celé věci blíže vyjádřit,“ řekla pro iROZHLAS.cz.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že rozhodnutí by mělo nastudovat ministerstvo zdravotnictví a „reagovat rozhodnutím podle zákona o veřejné zdraví”. 

Jak na rozhodnutí reagovat, zatím neví ani samotná škola. „Paní ředitelka celou situaci momentálně řeší. Nemáme nic, co bychom k tomu mohli říct. Dozvěděli jsme se to díky telefonátům, které nyní vyřizujeme,“ uvedla pro iROZHLAS.cz Kateřina Musilová ze sekretariátu školy.

„K příkazu se vyjádříme, až dostaneme rozsudek, který projednáme s naším právním zástupcem. Nyní máme jarní prázdniny, otevření školy se nás do konce týdne netýká,“ zveřejnilo následně gymnázium na svém twitterovém účtu.

Je distanční výuka náhrada?

Z rozhodnutí vyvěšeného na úřední desce soudu vyplývá, že senát Milana Taubera vycházel z toho, že Poslanecká sněmovna s dalším prodloužením nouzového stavu nevyslovila na své schůzi 11. února souhlas. Aktuální nouzový stav není podle názoru soudu novým nouzovým stavem, ale faktickým pokračováním předchozího, které vláda vyhlásila proti vůli sněmovny.

Student prvního ročníku gymnázia se žalobou domáhal ochrany před nezákonným zásahem a žádal, aby soud škole přikázal obnovit prezenční výuku tak, jak byla uskutečňována do 2. října 2020. Gymnázium od 5. října loňského roku učí studenty distančně, a to na základě opatření vlády.

Podle rozhodnutí soudu si žák prvního ročníku gymnázia stěžoval na to, že distanční vzdělání není v souladu se zákonem. „Tvrdil, že tento způsob výuky školský zákon nezná a není schopen nahradit výuku distanční,” píše se v dokumentu. Zároveň namítal, že distanční vzdělání je v rozporu s rámcovým vzdělávacím programem.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio