Středočeši si připomínají stoleté výročí. V Pečkách odhalili sochu TGM, v Lánech novou expozici

28. říjen 2018 09:55

Stovky nově vysazených lip, tisíce vyvěšených československých vlajek, ale také obnovená socha Tomáše Garriqua Masaryka, jízda speciálního vlaku s prezidentských salonkem i nová expozice v Muzeu TGM v Lánech. Středočeši si připomínají sto let od vzniku Československa.  

Slavnostním parním vlakem s názvem Pocta první republice odjelo v neděli dopoledne z pražského hlavního nádraží 800 cestujících. Přes nádraží Praha-Smíchov, Beroun, Křivoklát a Rakovník jede vlak do Lužné u Rakovníka. Vlak je tak jednou z akcí, kterou si střední Čechy připomínají vznik Československa.

"Je v tom kus symboliky. Přesně před 100 lety se odtud v dopoledních hodinách telegrafem dostala do ostatních koutů země zpráva o tom, že vznikla samostatná republika. Tehdy to bylo nádraží Františka Josefa I.," uvedla před začátkem jízdy středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). 

Socha se vrací na původní místo

Jubilejní výročí si připomínají také v Pečkách na Kolínsku, kde před polednem odhalí bronzovo sochu Tomáše Garriqua Masaryka. Na Masarykovo náměstí se vrací po dlouhých šedesáti letech. 

Odhalení sochy

Od roku 1997 až do okupace na Masarykově náměstí stála. Poté ji vlastenci před nacisty ukryli v ruském gymnáziu v Praze a hned po 2. světové válce byla navrácena. V 50. letech ji odstranili komunisté a zničili," vysvětli starosta města Milan Urban.

O obnovení monumentu se v Pečkách mluvilo roky, vrátit sochu TGM na své místo se podařilo až letos. "Je naprosto stejná. Měli jsme štěstí, že se v galerii Kutné Hory uchoval model 1:3. Podle něj pak sochař Josef Faltus vyrobil sochu ve stejné velikosti," dodal. 

I s podstavcem, který město rekonstruovalo, je socha vysoká 3 metry a 30 centimetrů. Za její obnovu zaplatily Pečky zhruba milion korun. 

Muzeum získalo Masarykovo křeslo

Novinkou uctí výročí i Muzeum TGM v Lánech, které v neděli odpoledne otevírá novou expozici. Věnovaná je sto letům od založení Československa, a taky prvnímu prezidentovi.

"V nové expozici jsou sbírkové předměty, které přímo souvisí s osobou Tomáše Garriqua Masaryka, například nově zrestaurované Masarykovo křeslo nebo jeho rukavice," uvedla vedoucí lánského muzea Barbora Bednářová. 

Prezident Masaryk rád jezdíval po lánské oboře
autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio