Středočeské nemocnice odkládají kvůli nárůstu covidových pacientů neakutní operace, v Rakovníku žádají o pomoc dobrovolníky

18. říjen 2020 08:10

Kapacita většiny středočeských nemocnic se začíná naplňovat a velká část zařízení tak odkládá neakutní zákroky. Problém není ani tak s nedostatkem lůžek, ale personálu. 

Z pěti krajských nemocnic odkládají neakutní zákroky - třeba operace křečových žil nebo kloubní náhrady - čtyři zařízení. Konkrétně v Benešově, Příbrami, Kolíně a Mladé Boleslavi. Z těch ostatních přesouvá operace nemocnice v Rakovníku. Městská nemocnice ve Slaném omezila provoz všech odborných ambulancích.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo v pátek ve středních Čechách volných 61 lůžek intenzivní péče, s umělou plicní ventilací pak 26. Obsazených bylo 50 postelí na JIP a 26 s ventilací.

Většina nemocnic říká, že kapacity sice mají, ale začínají se zaplňovat. To je i případ příbramské nemocnice. "Na jednotkách intenzivní péče máme jedno až dvě volná lůžka. Pokud by se naplnila, přichází v úvahu už jen sloučení jiných jednotek intenzivní péče, díky čemuž bychom počet lůžek dokázali navýšit. Problém je ale s nedostatkem personálu," potvrdil v pátek mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota. 

Potíže s nedostatkem personálu hlásí i další zdravotnická zařízení v kraji. Péče o covidové pacienty je totiž náročnější a zabírá víc času. Rychle také roste počet nakažených zdravotníků. 

Například ve Slaném jsou podle ředitele Štěpána Votočka na hraně personálních kapacit. Nemocnice proto zapojují studenty medicíny, jak to nařídila vláda. Privátní Masarykova nemocnice v Rakovníku sama vydala výzvu s prosbou o pomoc. Zapojit se můžou medici, ale i dobrovolníci bez zdravotnického vzdělání. Dosud reagovalo přes 20 lidí z řad veřejnosti. 

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio