Sušenky madelenky jsou výborné nejen k čaji. Podle Aleše Cibulky u jedné neskončíte

Lukáš Skála patří k cukrářské špičce, získal mimo jiné cukrářské zlato na kuchařské olympiádě. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal za ním zavítali do pražského Cukráře, kde pekli sladké nadýchané pečivo z litého těsta. Říká se mu madelenky. Potažené pomerančovo-cukrovou polevou okouzlili i moderátora Aleše Cibulku.

Madelenky

8 vajec
4 žloutky
150 g cukru
8 g soli
250 g hladké mouky
pomerančová kůra z 1 pomeranče
300 g rozpuštěného másla
1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Postup:

Nejprve rozpustíme máslo. Mezitím do mísy dáme vajíčka a žloutky, přidáme cukr a metlou prošleháme.

Těsto lijeme do formiček, které mají tvar mušliček, event. do formiček na vánoční pracny

Pak nastrouháme pomerančovou kůru z omytého pomeranče. Je dobré ji strouhat těsně před pečením, má intenzivní chuť. Kůru přidáme společně s moukou, kypřicím práškem a rozpuštěným máslem do vaječné směsi. Vše zamícháme dohladka. Těsto necháme cca 1 hodinu stát.

Těsto lijeme do formiček, které mají tvar mušliček, event. do formiček na vánoční pracny. Silikonové formičky nevymazáváme, kovové lehce vymažeme máslem. Cyklus pečení je dvojí. Nejprve pečeme 4 minuty na 200 stupňů (zvednou se prostředky) a pak teplotu snížíme na 170 stupňů a pečeme 3 minuty (dle velikosti formiček).

Po vychladnutí madelenky namočíme v polevě a necháme okapat přes mřížku, aby přebytečná poleva stekla.

Pomerančová poleva

šťáva z 1 pomeranče
80 g cukru moučka

Výrazná gestikulace při napovídání Nadě Konvalinkové

Postup:

Z ostrouhaného pomeranče vymačkáme šťávu a smícháme s prosátým moučkovým cukrem. Madlenky v polevě namáčíme tak, že sušenku držíme za zvednutý prostředek těsta. Necháme okapat a zatuhnout, podáváme ideálně k čaji.

Madelenky

Své jméno údajně získaly podle Madeleine Paulmierové, služebné polského krále a lotrinského vévody Stanislava I. Leszczyńského. Ta je upekla pro jeho zetě, francouzského krále Ludvíka XV., jemuž zachutnaly natolik, že jim začal říkat madelenky. Je to jedna z verzí, kterou jsme překvapili i cukráře Lukáše Skálu.

Lukáš Skála

Dělá cukrařinu způsobem, aby chutnala i jemu. Vyučil se u svého otce a výuční list na cukráře získal v hotelu InterContinental. Dodnes tvrdí, že nejlepší bábovku peče jeho maminka. Sám doma peče akorát kachnu, sladkému se věnuje jen v práci. V prosinci 2017 si splnil sen a otevřel si cukrářskou továrnu – podnik, který nese jeho jméno a kde peče ty nejlepší české i mezinárodní zákusky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.