TIPY NA VÍKEND: Autobusový den PID v Letňanech nebo Hrnčířské trhy v Berouně

12. květen 2023 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

 Autobusový den PID v Letňanech

Autobusový den PID v pražských Letňanech

Vydejte se spolu s námi na letošní druhou dopravní akci Pražské integrované dopravy! V sobotu 13. května 2023 se od 10 do 17 hodin v terminálu u stanice metra C Letňany uskuteční již 6. ročník oblíbeného Autobusového dne PID, který bude letos nově obohacen o posílený provoz trolejbusů na lince 58.

Těšit se můžete na tradiční statickou výstavu autobusů zapojených do systému PID, komentované prohlídky koordinačního dispečinku nebo jízdy nejen historickými autobusy po okolí Letňan. V rámci doprovodného programu se dozvíte, jak se bezpečně pohybovat v rámci silničního provozu a představí se tradiční infostánky PID, DPP a ČD. V neposlední řadě se můžete těšit i na oblíbený prodejní stan Locomotif s uměleckým stánkem MatysArt nebo na novou komunikační kampaň Magistrátu hlavního města Prahy.

A nebude chybět ani Český rozhlas Region. Budete si s námi moci zavzpomínat na dětství a zapojit se do soutěže ve cvrnkání kuliček na unikátním hracím stole s jamkou.

Podrobný program na webu PID.

HRNČÍŘSKÉ A ŘEMESLNÉ TRHY BEROUN

Hrnčířské trhy v Berouně

Husovo náměstí – 13. a 14. května

Tradiční jarní, hrnčířské a řemeslné trhy se budou opět konat na Husově náměstí v Berouně ve dvou termínech a letos již po dvacáté první. Vystavovatelé budou na obou trzích pokaždé jiní, tedy oba jarní berounské trhy stojí za to navštívit.

V sobotu od 8 do 18 hod a v neděli od 9 do 17 hod.

Oba dva termíny se budou konat ve znamení řemesla dřevořezba.

Už od pradávna měli naši předci potřebu si dřevěné předměty zdobit a dělat si tak svět kolem sebe krásnější. Nejvhodnějším způsobem k tomu byla technika dřevořezby. Dřevořezba je technikou ruční úpravy a vyřezávání dřeva, provádí se pomocí dlát a specializovaných nástrojů, většinou do měkkého dřeva jako je například lípa. Před použitím je dřevo vhodné nechat dostatečně vyschnout, ideálně alespoň 2-3 roky. Nejčastěji se vyřezávají různé figurky a postavičky, misky, lžíce a další předměty, zkušení řezbáři jsou pak schopni ze dřeva utvořit téměř cokoliv.

Více informací na webu pořadatele.

autor: JMys | zdroje: PID , Hrnčířské trhy Beroun
Spustit audio