Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce

12. říjen 2018 13:00

39. SVK Rallye, Svatohavelské posvícení, drakiáda, Pohádkové podzemí v hornickém muzeu, zámecký Haloween a další - to jsou naše tipy, jak příjemně strávit víkend.

Sobota 13. října

Milovníci motosportu by o tomto víkendu neměli  chybět v Příbrami. Koná se tam 39. SVK Rally a rychlostní zkouška začíná už po sedmé ráno v Dlouhé Lhotě. Pojede se přes Hvožďany, Leletice, Horčápsko, Milín nebo Březí. Pro diváky jsou připravené bezpečné úseky, na kterých můžou závod sledovat. Jejich seznam najdete na oficiálním webu akce.

Vyrazit můžete také na Svatohavelské posvícení v Liběchově. Program na pódiu v aleji u Kempu začíná už v půl desáté dopoledne a čekají vás pouťové atrakce, celodenní jarmark, živé kapely, ukázky řemesel, sokolníci a bavit se dnes můžete až do osmé hodiny večer.

Muzeum Nové Strašecí v 10 hodin dopoledne zahajuje výstavu "Odkaz československých legií". Výstava vás provede historií československých legií od jejich vzniku v roce 1914 až po završení anabáze ruských legionářů v roce 1920. V rámci vernisáže proběhne ukázka ošetřování raněných v době první světové války v lazaretu na ruské frontě.

Dolních Břežanech mají odpoledne Drakiádu. Osmý ročník akce láká děti i dospělé a začíná se ve dvě hodiny odpoledne na louce ve Lhotě na konci ulice Zálepská.

Hornické muzeum Příbram dnes otevírá Pohádkové podzemí a přichystalo oslavu sta let republiky Havířským šprýmováním. Od 9 do 17 hodin bude na dole Anna probíhat pořad s názvem  Hornické pohádky se svatým Prokopem a svatou Barborou. Podzemí ožije ťukáním želízek a mlátků havířů, návštěvníci se svezou důlním vláčkem.

O tomto víkendu se slaví 160 let Kladensko-nučické dráhy a 50 let vlečky Mořina. Dnes i zítra se těšte na provoz parních vlaků se speciálními lokomotivami. Soupravy vyjíždějí ze stanice Nučice a dál přes Hořelice a Kuchař až na Mořinu. Tam je přichystaná výstava parních a motorových lokomotiv. Zároveň bude otevřena štola na Malou Ameriku. První vlak vyjíždí dnes i zítra po 9. dopoledne a poslední po 18. večer.   

Galerie středočeského kraje v Kutné Hoře na dnešek připravila Rozprava o klaunovi - ANNO DOMINI 1918. V barokní lékárně se sejdete s Vladimírem Justem, spoluautorem knihy Klaunovy rozpravy z roku 1989. Povídat se bude o herci, spisovateli a výtvarníkovi Miroslavu Horníčkovi. Beseda začíná ve čtyři hodiny odpoledne.

Zámecký Halloween aneb Strašidelný den – tak se jmenuje akce, kterou dnes odpoledne hostí zámek Nelahozeves. Až do 18. hodiny můžete dorazit v duchařském kostýmu a nasát tu pravou halloweenskou atmosféru. Pro odvážné jsou připravené strašidelné stezky do zámecké expozice a zámeckého sklepení. Hudební divadlo Hnedle Vedle si pro vás připravilo speciální Strašidláckou show a budou se také dlabat dýně nebo pouštět lampiony po vodě. Průvod masek začíná po 18. hodině. 

Neděle 14. října

V History Parku v Ledčicích pod horou Říp dnes nabízí loutkové osvěžení v podobě loutkového představení "Spytihněv, kníže české". Od druhé hodiny zahraje Ilegumova divadelní společnost a uvidíte příběh o cestě jedné malé holčičky z Podkrkonoší až do hlavního města.  

Muzeum českého krasu zve na odpolední vycházku s podtitulem: Po dně dávného moře ke staré škole na okraji Zahořan. Dozvíte se, kde se dříve dolovaly nebo vyhledávaly nerostné suroviny a s muzejním geologem se vydáte na cestu po mořském dně z historie. Sraz  ve 14:45 na návsi v Zahořanech. 

Kolíně dnes mají Nedělní taneční odpoledne. Mezi 14. až 18. hodinou v sále Domova a dětí mládeže zahraje dechovka Přívoranka pod pomyslnou taktovkou Miloše Valenty. Zazní písničky všech možných hudebních žánrů.  

Zruč nad Sázavou dnes nabízí Listování s Lukášem Hejlíkem. Číst se bude z knihy „Lichožrouti“ - pro rodiče  i děti. Akce začíná ve Spolkovém domě ve tři hodiny odpoledne a děti mají vstup zdarma.

Mladé Boleslavi můžete zajít na koncert ukrajinských umělců. Díky vystoupení poznáte kulturního bohatství Ukrajiny a akce má podtitul: „Píseň spojuje nás všechny a jejím domovem je celý svět“. Hraje a zpívá se v sále Laurin a Klement Forum od 18.00 hod. 

Dobříši se bude muzicírovat pro dobrou věc. V Zrcadlovém sále místního zámku se koná Benefiční koncert Kuchyňská revue a od sedmé večerní vystoupí komorní orchestr Akademi Praha. Na programu zazní skladby od Bohuslava Martinů, Vítězslavy Kaprálové a Antonína Dvořáka.  Vstupné je dobrovolné a výtěžek půjde na obnovu dobříšských varhan v kostele Nejsvětější Trojice.

Černošicích se dnes koná koncert k zahájení festivalu Krimifest. Má podtitul Stoletý a hraje se v hale Věry Čáslavské. Od sedmé hodiny večer vystoupí Hudba hradní stráže a policie a Big Band a sólisté národního divadla Gabriela Urbánková a František Zahradníček. Vstupné je dobrovolné a kdo chce, může si na k oslavě stého výročí naší republiky obléknout uniformu nebo historický model slavnostních šatů.

Ve Slaném mají až do 21. října filmový festival Slaný francouzák. Akce již potřetí přináší nádech Francie a v místním kině vás čeká řada skvostných filmových představení. Dnes vás čeká francouzsko-belgické filmové drama Rodin. Uvidíte, jak slavný umělec dostal svou první státní zakázku: Bránu pekel. Promítat se začíná v 19.30.

 

Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.