V bývalé ubytovně v Dobříši je 29 nových bytů. Dva z nich dostanou uprchlíci z Ukrajiny

7. duben 2022 15:30

Město Dobříš po roce oprav otevřelo ubytovnu na Větrníku. Bývalý vojenský objekt z 80. let bude sloužit nejen sociálně slabým obyvatelům, ale taky ukrajinským uprchlíkům.

Z celkem 29 nových bytů je 15 vázaných dotací, takže musí sloužit pouze jako sociální byty. Ty pak radnice přiděluje na základě výše příjmu domácnosti. Další dva byty poskytne město ukrajinským uprchlíkům, 1 si ponechá jako krizový - je tedy vyhrazený pro náhlé, akutní situace bytové nouze a řeší naléhavou potřebu krátkodobého ubytování. 7 bytů pak radnice vyčlenila pro potřebné, jejich přidělování pak posoudí na základě několika hledisek jako je zdravotní stav nebo místo trvalého pobytu. 4 zbývající byty pronajme formou veřejné soutěže.

V devítitisícovém městě je nyní podle starosty Pavla Svobody (Pro Dobříš) asi 140 Ukrajinců včetně 47 dětí. Jsou ubytováni v soukromí, protože všechny městské byty jsou obsazené. "Tohle budou první dva byty, které poskytneme Ukrajincům," uvedl Svoboda.

Třípodlažní panelový dům pochází z 80. let minulého století. Nejdříve fungoval jako vojenská ubytovna, později ho město využívalo pro lidi v tíživé sociální situaci. Objekt dlouhodobě chátral, většina konstrukcí a vnitřních rozvodů byla v havarijním stavu. Rekonstrukce, která začala loni v březnu, byla podle Svobody náročnější, než město původně čekalo. “Z budovy zbyly jen obvodové stěny, všechno se muselo předělávat včetně stropů, podlah, rozvodů vody a elektřiny. Střecha se předělávala, okna, všechno je komplet nové," dodal Svoboda.

Práce měly podle původního odhadu vyjít na 27 milionů korun, nakonec to bylo 31,3 milionu Kč. Téměř 17 milionů pokryje dotace, zbytek uhradí město z vlastních zdrojů.

autoři: Karolína Burdová , Von
Spustit audio