V katedrále svatého Víta proběhla mše za Karla Gotta. Na poslední cestu ho vyprovodili blízcí i politici

12. říjen 2019 14:17

V chrámu svatého Víta na Pražském hradě se nejbližší rodina a pozvaní hosté rozloučili se zpěvákem Karlem Gottem. Zádušní mši celebroval kardinál Dominik Duka.

Příslušníci Hradní stráže vynesli rakev s ostatky z katedrály sv. Víta za zvuků zvonu Zikmund, největšího v zemi, který zvoní jen při výjimečných příležitostech. Chvíli poté se z reproduktorů rozezněla Gottova píseň Už z hor zní zvon.

Liturgického obřadu, který sloužil kardinál Dominik Duka, se zúčastnily vdova Ivana, Gottovy dcery Charlotte Ella, Nelly Sofie, Dominika a Lucie a stovky pozvaných hostů - prezident Miloš Zeman, český a slovenský premiér Andrej Babiš a Peter Pellegrini, Gottovi přátelé, spolupracovníci, zpěváci, herci, sportovci a další osobnosti veřejného života.

Ivana Gottová a Dominika Gottová (zprava) u rakve s ostatky Karla Gotta 12. října 2019 v motolském krematoriu v Praze. Pohřební vůz rakev přivezl po zádušní mši, která se konala v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě.

Kardinál Duka uvedl, že Gott proslavil Česko po celém světě a lidé budou ještě léta naslouchat jeho písním. Připomněl Gottův „dar krásného hlasu, umění interpretace a úsměv spojený s noblesou, kterými naplňoval radostí miliony posluchačů“. „Uznával hodnoty, které činí lidský život krásný a bohatý,“ řekl.

Gott měl podle něj rád své přátele a miloval svou rodinu. „Dokázal spojovat lásku s úctou a respektem,“ uvedl kardinál. V souvislosti s kritiky legendárního zpěváka zmínil i biblická slova Ježíš Krista o tom, aby lidé nesoudili, aby nebyli souzeni.

Pilarová, Bohdalová

Úryvky z evangelia přečetla zpěvačka Eva Pilarová, přímluvné motlitby přednesli také herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová a herec Jiří Bartoška. Píseň Ave Marie zazpívala zpěvačka Lucie Bílá, operní pěvci Štefan Margita a Eva Urbanová společně zazpívali skladbu Panis angelicus (Andělský chléb) od Césara Francka a Lucie Bílá s Vojtěchem Dykem píseň Pie Jesu. Se zpěvákem se v projevu rozloučila herečka Jiřina Bohdalová.

„Častokrát pomohl potřebným, aniž čekal na poděkování,“ poznamenala Bohdalová, podle níž zesnul vyrovnaný a smířený a odešel od uklizeného stolu, s čistým štítem, obklopen silou lásky svých vůbec nejbližších.

Jiřina Bohdalová na pohřbu Karla Gotta

Bohdalová řekla, že Gott si vážil vrozeného talentu a díky své pracovitosti nepromarnil ani minutu. Poukázala také na jeho slušnost, noblesu a gentlemanství. „Byl muž ze staré dobré školy,“ prohlásila herečka, podle které svými písničkami sbližoval celé generace. Na Gotta ale zavzpomínala také jako na člověka z masa a kostí, který se mnohokrát mýlil, padl a znovu vstal.

Po mši následovalo poslední rozloučení jeho nejbližších v pražském motolském krematoriu.

Veřejnost mohla církevní obřad sledovat v areálu Hradu na třetím nádvoří. Velkoplošná obrazovka byla umístěna v rohu nádvoří. Pro návštěvníky byl vymezen prostor tvořící asi polovinu nádvoří. Pražský hrad se pro veřejnost otevře po 14.00.

Do blízkosti vchodu do katedrály sv. Víta na Hradě přišla zatím asi stovka lidí, velký je zájem novinářů. Zádušní mše za Gotta bude jen pro zvané.

Už v pátek se za účasti téměř 50 000 lidí uskutečnilo veřejné rozloučení s Gottem v paláci Žofín. Karel Gott zemřel 1. října před půlnocí ve věku 80. let. Léčil se s akutní leukemií.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio