V Loděnici u Berouna lisují gramofonové desky Michaela Jacksona i Lady Gaga. Zdejší podnik patří ke špičce v oboru

26. červenec 2018

Gramofonové desky z Loděnice u Berouna hrají v Japonsku i v Americe. Zatímco jiné firmy v devadesátých letech zanikly, tady se privatizace podařila. Většinový majitel firmy GZ Média je Středočech. Rozený Kladeňák Ing. Zdeněk Pelc získal titul Podnikatel roku 2015.

Jednou z prvních desek vyrobených ve zdejších Gramofonových závodech byla v roce 1951 „Má vlast“ Bedřicha Smetany. Na dlouholetou tradici se podařilo úspěšně navázat. Podnik GZ Média dokázal reagovat na potřeby trhu a dnes zaměstnává asi 1600 lidí ze širokého okolí. Firma loni otevřela novou lisovnu také v Kanadě a letos expanduje i do Francie.

„Firma několikrát musela změnit svůj předmět podnikání. Černá deska v devadesátých letech téměř umřela a firma se zaměřila na výrobu cédéček,“ vysvětluje složité období v historii výroby desek generální ředitel firmy GZ Média Michal Štěrba. Zdejší továrna vyrábí také luxusní krabice nebo obaly na kosmetiku. 

Lisy na výrobu vinylových desek se však hodí i v současné době. Gramofony jsou totiž opět v módě. „My jsme se dokázali vrátit k výrobě desek a jsme největším výrobcem na světě,“ říká Michal Štěrba. „Na vrcholu slávy vinylové desky v roce 1985 jsme vyráběli asi 13 milionů desek za rok. No a teď už jsme překročili dvojnásobek tohoto objemu a ta naše produkce dál stoupá,“ říká Ladislav Kus, který v elektroakustickém oddělení pracuje už od roku 1964.

Každý den z lisovny putuje do světa asi 100 tisíc kusů desek. Pracuje se sedm dní v týdnu. Desky pro prezidentskou kampaň v USA si tady nechali vylisovat oba hlavní kandidáti – Hillary Clintonová a Donald Trump. „My dneska děláme desky napříč hudebním spektrem od malých garážových kapel jakéhokoliv žánru a zároveň děláme desky pro největší umělce,“ vypočítává úspěchy firmy Michal Štěrba. Výrobu desek v Loděnici objednávají studia, která spolupracují s Taylor Swift, U2 nebo Lady Gaga. Umí zde vyrobit desky barevné i netypického tvaru. Teď zrovna z lisů padá speciální edice hitů Michaela Jacksona s jeho fotografií na desce. 

Podnik připomíná malou vesničku s mnoha budovami. Kromě lisovny desek je tady výrobna cédéček, ale také třeba tiskárna. Teče tudy řeka a místní kotelna poskytuje teplo i pro řadu bytů v obci. 

Další tipy na výlety a zajímavá místa Středočeského kraje si můžete připomenout na webových stránkách www.slavime100let.cz. Najdete tam také pozvánky na doprovodné akce v rámci oslav stoletého výročí naší republiky.

 

Spustit audio