V pražských Riegrových sadech se chodilo do Mlíkárny. Vyhlídkový pavilon stojí dodnes

6. duben 2018
Česko – země neznámá

Riegrovy sady jsou jakýmsi zeleným centrem pražských Vinohrad. Do sadů ve stylu anglického parku o rozloze 11 hektarů chodí pejskaři, zamilovaní, běžci i studenti. Je v nich sokolovna, dětské hřiště, veliká restaurační „zahrádka“ a také žlutý pavilon s vyhlídkou, kterému se odjakživa říká Mlíkárna.

Riegrovy sady vznikly roku 1902 v rámci urbanistického plánu Královských Vinohrad spojením bývalé zahrady Kanálka a zahrad usedlostí Saracinka, Pštroska, Švihanka a Kuchynka. Park založil o dva roky později ředitel Městských sadů Leopold Batěk.

Jméno sady dostaly po advokátovi a politikovi druhé poloviny 19. století Františku Ladislavu Riegrovi. Jeho bronzová socha od Josefa Václava Myslbeka byla odhalena roku 1913 v jihozápadním cípu parku. Skicu pomníku autor vytvořil už o desetiletí dřív, k Riegrovým osmdesátinám.

V jižní části sadů na místě bývalého cvičiště s dřevěnou klubovnou vinohradských Sokolů byla v letech 1938–1941 postavena funkcionalistická budova Sokolovny. Možná vůbec největší na světě.

V parku fungovala také oblíbená Šretrova restaurace, postavená ve 30. letech 20. století podle plánů architekta Františka Marka. S mnoha sály, terasami a salonky. V 90. letech 20. století byla přeměněna na administrativní budovu.

Myslbekova socha Františka Ladislava Riegra

V Riegrových sadech stojí také vyhlídkový pavilon s kavárnou, zvaný Mlíkárna. Dřív tam, jistě nejen dámy v klobouku a maminky s kočárky, chodívaly na dobroty vyrobené z mléka. Dnes je tu restaurace s dvoupatrovou střešní terasou. Vyhlídku ale už téměř úplně přerostly okolní stromy, a tak se výhled na Pražský hrad, na Petřín nebo na Malou Stranu otevírá spíš ze samotného parku, než z Mlíkárny.

Spustit audio