Velikonoční dekorace

Přineste si ze zahrady nebo z procházky do přírody mech, rašící větvičky, ptačí pírka, prázdné ulity, suchou trávu, jarní rostlinky, a dejte se do tvoření. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Misku s osením zkuste ozdobit krátkými špejlemi s nalepenými peříčky. Z vymytých půlek skořápek husích nebo kachních vajec připravte hnízdečka, vystlaná mechem nebo suchou trávou, a uložte do nich vařená křepelčí vajíčka. Nebo třeba i vyfouknutá, jako mini kraslice.

Jarní cibuloviny můžete vytáhnout z květináčku a přesadit jinam. Snesou to, nevadnou. Zkuste je zasadit do vymytých půlek vaječných skořápek, vypadá to moc hezky. Do misky lze sesadit třeba směs tulipánků, narcisků, krokusů. Jen si musíme pamatovat, že krokusy budou hezké kratší dobu, než ostatní rostliny. Stálicí, cibulovinou, která kvete výrazně delší dobu, je hyacint. Navíc intenzivně voní.

Vyfouknutá vejce můžeme ozdobit ubrouskovou metodou

Zasít můžete řeřichu, za tři dny vytvoří zelený kobereček, který lze dozdobit podle vašich možností a vkusu.“

Vyrobit můžete věnec z vyfouknutých vajec. Uplést hnízda pro kraslice, z proutí nebo suché trávy. Pochutnat si na jedlé zeleni, kopřivách a bylinkách. Posedět u ohně, který spálí vše staré a špatné. Zapojit děti, strávit spolu příjemné chvilky.

A kraslice můžete obarvit přírodními materiály:

Kávová zrna – barva mocca (světle hnědá)

Borůvky – modrá

Červené zelí – modrá

Pažitka kadeřavá – zelená

Červená řepa – červená

Červená cibule, normální cibule – červenohnědá, hnědá

Zázvor - žlutá.

Spustit audio