Velikonoční medová vajíčka

Pondělní Babské rady jsou plné vašich dobrých rad, ale i receptů. Naše posluchačka paní Marie z Blatnice pod Svatým Antonínkem se s námi podělila o recept na velikonoční medová vajíčka.

Budete potřebovat:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 12 dkg medu
  • 16 dkg mletého cukru
  • 6 dkg másla nebo tuku
  • 2 vajíčka
  • 1 kávovou lžičku perníkového koření
  • 1 kávovou lžičku jedlé sody
  • skořici, anýz, hřebíček
  • kůru z 1/2 citrónu

Postup:

  1. Sypké ingredience smícháme s medem, máslem, vajíčky, vypracujeme těsto a necháme 24 hodin ležet.
  2. Rozválíme na 5 milimetrů, vykrajujeme vajíčka.
  3. Po upečení potíráme povidlím nebo zdobíme tmavou roztopenou čokoládou.

Na Velikonoční pondělí můžete tuto sladkost nabídnout při mrskutu nebo upéci jakékoli tvary a hostit jimi návštěvy během celého roku.

Související

  • Vdolky

    Apetýt nabízí osvědčený recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

  • Sirup z pampelišek

    S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.

  • Pečené kuře s jarní nádivkou

    Pečené kuře si lidé spojuje s pohodou v kruhu rodinném. Dnešní Apetýt vám přináší recept na pečené kuře s jarní nádivkou. Říkáte si, že je to klasika?

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.