Veterináři nařídili stáhnout z pultů Globusu med Landis, obsahoval zakázané léčivo

3. leden 2020 15:20

Med, který obsahoval zbytky antibiotika dapson, prodával ve středních Čechách potravinový řetězec Globus. Podle Státní veterinární správy jde o první výskyt látky v Česku.

Dapson, který se u zvířat určených pro výrobu potravin v Evropské unii nesmí používat, se využívá na léčení lepry. 

Podle mluvčí Globusu Rity Gabrielové řetězec stáhl z preventivních důvodů výrobky všech šarží od tohoto producenta z prodeje.

Konzumací medu, který obsahuje zbytky antibiotik, se lidé nevystavují akutnímu nebezpečí. Zbytky léčiv ale zvyšují z dlouhodobého hlediska odolnost bakterií vůči antibiotikům, čímž snižují jejich účinnost. Kolik medů se ze 60kusové šarže povedlo stáhnout, veterinární mluvčí Petr Vorlíček zatím nevěděl. Veterináři prověřili ještě jednu šarži medu, a to s negativním výsledkem. V tuto chvíli nemají informace, že by med šel ještě do jiných prodejen.

"Tyto medy jsme stáhli ze všech hypermarketů okamžitě, důvodem bylo podezření na jejich nevyhovující kvalitu. Z preventivních důvodů jsme stáhli výrobky všech šarží tohoto distributora. V tuto chvíli je neprodáváme," sdělila Gabrielová.

Pokud zákazníci výrobky koupili, mohou je vrátit v jakémkoliv hypermarketu Globos a dostanou zpátky peníze.

Na začátku prosince veterináři pozastavili distribuci této šarže, nyní nařídili jeho likvidaci a informovali slovenské orgány. Med distribuovala firma Alfa-R ze Slovenska. Přesný název medu je Landis, med květový a medovicový se zemí původu ze zemí EU a mimo EU a datem minimální trvanlivosti do září 2022.

Naposledy se zbytky antibiotik v medu objevily v ČR v kauze podniku Českého svazu včelařů Včelpo, která vypukla v roce 2015. Tehdy se ukázalo, že dosud nezjištěný člověk přimíchával do českého medu ukrajinský. V Evropské unii je léčení včel antibiotiky zakázané. 

zdroj: ČTK
Spustit audio