Vrtalka, květilka a molice ohrožují úrodu zeleniny. Jak se jim bránit?

Čerstvě vylíhnutá generace vrtalky pórové se od srpna stěhuje na pórek, který bývá na podzim plný kukel nebo červíků. Dá se tomu nějak zabránit? Když porost dobře přikryjeme netkanou textilií, zahrábneme okraje do země, bude muset vrtalka letět jinam. Napadená ale může být i další zelenina.

Červiví ředkvičky, pekingské zelí nebo ředkve. U nich je červíkem květilka zelná. Pokud se chceme vyhnout chemii, použijeme stejně jako u pórku netkanou textilii. Když budeme zeleninu přikrývat, je dobré jednotlivé druhy sesazovat a vysévat na jeden záhon. Nejvyšší druhy do prostředních řádků, nižší ředkvičky a ředkve na kraj.

Ředkve se navíc brání po svém. V okolí místa, kde v ředkvi vedou cestičky květilky, jsou hodně pálivé a v podstatě se tak stávají pro běžného člověka nejedlými.

Pokud na kapustě, zelí, kadeřavé kapustě nebo květáku najdete malého bílého motýlka, jedná se o molici vlaštovičníkovou. U zelí a hlávkové kapusty tolik nevadí, je pouze na obalových listech.

Horší je to u kadeřávku, který úplně znehodnotí. Netkaná textilie by pomohla jenom v případě, že by se přikryl už výsev, pak přepichované rostliny a následně záhon s výsadbou. Jakmile se na rostliny pod textilií dostane třeba jen jedna molice, velmi rychle se namnoží. A vařit v zimě z kapustových listů, na kterých jsou pupária nebo suché mrtvé molice, které nejdou z listů smýt, není nic příjemného.

Lze si ještě nyní nějak poradit s housenkami bělásků? Na vše okolo už je pozdě, teď jde jedině použít nějaký postřik. Existuje bioinsekticid Biobit XL, a jeden na přírodní bázi Spin Tor. Vedle toho je celá řada insekticidů konvenčních, požerových a kontaktních.

Pro příští rok berte na vědomí, že prevencí je likvidace žlutých vajíček, která kladou samičky na listy. Prý pomáhá nasypat na listy kupičky rozdrcených vaječných skořápek. Motýl je uvidí, bude si myslet, že jsou listy už obsazené jinými nakladenými vajíčky, a odletí.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio