Vypěstujte si netradiční okurky, některé na zub a jiné pro potěchu oka

24. květen 2024

Chtěli byste si ozvláštnit zahradu nebo balkon netradičními okurkami a dalšími rostlinami z čeledi tykvovitých? Mají plody chlupaté, ostnaté nebo vzhledem připomínají angrešt. Které jsou jedlé a které jen na okrasu? Odpoví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Zatím jsem pěstoval pouze kiwano (Cucumis metuliferus), kterému se také říká rohatá okurka. Ale o všech u nás netradičních druzích okurek a dalších tykvovitých se dá říct, že jsou o něco náročnější na teplo než klasická okurka. Mám vyzkoušené, že tam, kde pěstujeme muškátovou dýni, porostou dobře.

Dočetl jsem se, že kiwano má mít úžasnou chuť. Pro mě neoslazené nebo jinak nepřichucené bylo ale mdlé. Mělo spoustu tvrdých semen, která někdo doporučoval rozmixovat. Kde se plody kiwana u nás doma uplatnily výborně, to byla miska s ovocem v zimě. Když se dají na mísu nepoškozené, vydrží v pokojových teplotách klidně celou zimu bez biodegradace. Když se omačkají, měknou a začnou zahnívat.“

Kiwano (Cucumis metuliferus)

Jedlá je taky mexická miniokurka (Zehneria scabra), bujně se rozrůstající popínavka s množstvím pruhovaných nebo žíhaných plodů,  které připomínají malé šišaté melouny. Jsou 2 až 4 cm velké, mohou se jíst rovnou nebo i konzervovat, jsou prý sladkokyselé a osvěžující.

Vypěstovat si můžeme i několik okrasných popínavek s nejedlými, ale pohlednými plody, které jako dekorace vydrží týdny nebo dokonce měsíce:

Třeba rostlinu, které se říká okurka ježek (Cucumis dipsaceus). Výhony měří až 2 metry, mohou se plazit po zemi nebo je lze vyvázat k opoře. Má mnoho podlouhlých žlutých jakoby chlupatých (bodlinatých) plodů asi 8 cm dlouhých. Kvete od července do září, přičemž v srpnu je možné sbírat vyzrálé plody.

Angreštová okurka (Cucumis myriocarpus

Nebo angreštovou okurku (Cucumis myriocarpus) s bodlinatými kulatými pruhovanými drobnými plody o průměru jen asi 2,5 centimetru, připomínajícími angrešt. Rostlina je plazivá a ke svému růstu potřebuje dostatek tepla. Květy na jedné rostlině této odrůdy jsou samčí i samičí. Doba zrání je asi 100 dní.

Nebo okrasnou okurku (Cucumis hirsutus) světle zelené barvy, jejíž plody jsou pokryty ostny, které někomu připomínají vlasy. Rostlina je plazivá a ke svému růstu potřebuje oporu a dostatek tepla. Dobře se jí bude dařit v okrasném záhonku nebo na balkoně v květináči.

Jistě natrefíte i na další zajímavé rostliny z této čeledi, přejeme zdar při jejich pěstování.

Spustit audio