Výsledky tří středočeských referend

6. říjen 2018 19:41

Referendum v Poděbradech je neplatné, přišlo málo voličů. Ve Zdibech odmítli obyvatelé stavbu průmyslových hal. V Trubíně obyvatelé nechtějí spojení s Královým dvorem. 

„Referendum o stavbě bazénu v Poděbradech je neplatné, přišlo k němu jen 21 procent voličů. Pro platnost referenda bylo potřeba účast nejméně 35 procent“, řekl starosta Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady). Lidé měli rozhodnout o tom, jestli má radnice postavit veřejný krytý bazén, který zatím v lázeňském městě chybí.

Ve Zdibech místní obyvatelé odmítli výstavbu průmyslových hal na okraji obce u dálnice D8. Přišla zhruba polovina všech voličů, takže referendum je tady platné a je i závazné. Což pro obec znamená, že musí udělat všechno proto, aby výstavbě hal, se kterou už ale počítá územní plán, zabránila. Obec má ale v tomto poměrně omezené možnosti, takže jestli nakonec haly budou stát, nebo ne, se teď nedá s určitostí říct.

Třetí středočeské referendum bylo v Trubíně, tady místní obyvatelé rozhodovali o tom, jestli se připojí k sousednímu Královu Dvoru nebo ne. Do referenda se zapojilo 259 lidí z celkového počtu 350 oprávněných voličů, platných hlasů bylo 256 a většina lidí, konkrétně 182 byla proti ztrátě samostatnosti. Referendum v Trubíně je tudíž platné a závazné. "Respektujeme výsledek demokratického hlasování," řekl člen přípravného výboru referenda Tomáš Dočkal.

 

autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio