Výtvarnice Gabriela Gabčík Beranová tvoří svá díla pro přátele i do veřejných prostor města Kladno

23. říjen 2020

Paní Gabriela Gabčík Beranová se už od dětství věnuje mnoha výtvarným koníčkům. Tvoří nejrůznější mandaly a mozaiky, připravuje své autorské látky a organizuje výtvarné kurzy. Má navíc velmi ráda recyklování materiálu. Své umění předvedla na několika výstavách a její mozaiky najdete i na veřejných místech Kladna. Její poslední mozaika v podobě státního znaku bude odhalena v sobotu 24. října v rámci obnovy památníku na nádraží Kladno Dubí.

Paní Gabriela Gabčík Beranová pracuje v administrativě v oblasti zdravotnictví v Kladně, ovšem už od dětství se věnuje mnoha výtvarným koníčkům. Navíc se o své nápady i umění ráda podělí, a tak pravidelně organizuje i různé kurzy a workshopy – například pečení kváskového chleba nebo vytváření mandal nejrůznějšími způsoby. Má navíc velmi ráda recyklování materiálu, a tak překrásné nástěnné mandaly skládá dokonce z obalů čajových sáčků, které jí k výrobě nosí přátelé. Mandaly má i na své autorské látce - dekorační nebo běžné bavlně – ze které vyrábí stylové „mandalové“ polštáře, tašky, dečky nebo taburety. Své práce dokonce předvedla i na několika výstavách.

Staré obkladačky nevyhazujte. Mohou se přeměnit na umělecké dílo

Poslední dobou se ale Gabriela Gabčík Beranová nadchla pro tvorbu mozaiky. Jak sama říká, „mozaice jsem úplně podlehla“. Jako materiál volí barevné obkladačky, které jako dar získává od našich předních výrobců nebo přímo od lidí, kteří si od ní mozaiku objednají. Ráda připravuje mozaiky pro své přátele, „kladeňáky“ nebo do veřejných prostranství Kladna. I své mozaiky ráda skládá z recyklovaných obkladů, které lidem doma zbydou po opravě domu. Její mozaiky najdete v ulicích v Podprůhonu, v Rozdělově nebo například i v kladenském kině Sokol. Stačí, když se sousedé dohodnou, zvolí si nějaký motiv a společně připraví různě barevné obkladačky, které jim po rekonstrukci zbyly.

Nejlépe se pracuje doma. Ložnice i kuchyň se na chvíli přemění na pracovní dílnu

Je až neuvěřitelné, že pro tak náročnou činnost paní Gabriela Gabčík Beranová nemá samostatnou dílnu, ale tvoří přímo doma v panelákovém bytě na kladenském sídlišti. Chce totiž tvořit doma v rámci rodinného života. A tak část její práce vzniká přímo v kuchyni během vaření, nebo v ložnici, kdy velkou postel přikryje ochrannou plachtou a vyštípává na ní obkladačky pro mozaiku…Pak stačí jednoduše uklidit - sbalit plachtu i s jednotlivými vzorky, které ale musí ještě před tím pečlivě očíslovat. Své důležité místo má i malý balkon, kde paní Gabriela pěstuje květiny, ale zároveň si tam vytvořila malou galerii svých prací.

Zatím nejnáročnější prací byla mozaika státního znaku

Návrh státního znaku pro obnovu pomníku, který byl rozkreslen do mnoha jednotlivých dílků

Gabriela Gabčík Beranová v současnosti pracuje na velké zakázce státního znaku v rámci obnovy památníku padlým železničářům na nádraží Kladno Dubí. Zadavatelem projektu byl aktivní kladeňák Jiří Suchomel, grafický návrh pomníku připravil Ing. Arch. František Sulzer. Ten také pro výrobu mozaiky připravil předlohu státního znaku o velikosti 1:1. Nákres českého lva byl rozkreslen asi do 200 menších částí různých tvarů. Následně bylo nutné jednotlivé tvary obkreslit a kleštěmi je v přesné kopii vyříznout ze samotných obkladů. A jak paní Beranová přiznává, byla to opravdu náročná mnohatýdenní práce.

Památník včetně mozaiky bude na nádraží Kladno Dubí odhalen 24. října. Ovšem i při této náročné práci bylo možné u paní Beranové vidět i další mozaiky, které souběžně připravovala pro své přátele – témata zvířat i námořnické motivy, které představila na výstavě Kladenské dvorky. Motivy si nenavrhuje sama, ale vyhledává je, a když se jí některý zalíbí, obrací se na jejich autory.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka