Z Říčan do Prahy každou čtvrthodinu, víc vlaků i z Kutné Hory a Benešova. Platí nové jízdní řády

9. prosinec 2018 11:05

Nové jízdní řády mnohde zlepší cestování na železnici. Mezi Prahou a Kutnou Horou a mezi Prahou a Benešovem začnou jezdit další spěšné vlaky v ranní a odpolední špičce. 

Po změně vlakových jízdních řádů jezdí spoje mezi Prahou a některými středočeskými městy častěji. Novinka se týká třeba trati mezi Prahou a Kolínem.

Na trase sice přibyly další spěšné vlaky, ty ale nově nezastavují v Praze-Klánovicích, Úvalech a Poříčanech. "Naopak navyšujeme kapacitu osobních vlaků ve směru na hlavní nádraží, takže to například pro Klánovice bude zlepšení," říká Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která v Praze a Středočeském kraji zajišťuje integrovanou dopravu. 

Také spojů mezi Říčany a Prahou bude od pondělí víc. Nově pojedou každou čtvrthodinu. A zlepšení na železnici můžou očekávat i v Roztokách u Prahy, kde startuje nová linka S49 do Hostivaře. Tu provozuje soukromý dopravce Arriva. 

"Jelikož je tahle linka z větší části na území Prahy, tak tu platí klasická Lítačka, kupony i jízdenky," doplnil Drápal. 

V pondělí 10. prosince nově vyjedou další spěšné vlaky na trati z Prahy do Benešova i do Kutné Hory. „Spěšné vlaky budou jezdit ve špičkách pracovních dní a bude v nich platit samozřejmě také tarif Pražské integrované dopravy,“ uvádí František Petrtýl, radní Středočeského kraje pro oblast dopravy, a dodává: „Spěšné vlaky doplní rychlíky na těchto tratích, v součtu tak pojedou ve špičce na Benešov i Kutnou Horu rychlé spoje každých 30 minut. Výhodou spěšných vlaků je, že zastaví v některých důležitých stanicích, které rychlíky projíždějí.“

Detailní přehled změn najdete na stránkách PID

autor: redakce
Spustit audio