Zadělávané dršťky s majoránkou od kulinářského olympionika Martina Slezáka

V pražské restauraci Konírna na Malé Straně šéfuje kuchyni Martin Slezák. Miluje českou kuchyni a také nás reprezentoval na kuchařské olympiádě. Tentokrát připravil zadělávané dršťky s majoránkou, které přijela ochutnat herečka Ljuba Krbová.

Zadělávané dršťky s paprikou a majoránkou

Ingredience
  • ½ kg drštěk
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • mletá paprika sladká i pálivá
  • tymián
  • rozmarýn
  • hladká mouka
  • máslo, sádlo nebo olej

Postup:

Můžeme koupit dršťky už uvařené a nakrájené nebo syrové, a ty po důkladném umytí o očištění vaříme ve vodě. Během vaření vodu dvakrát vyměníme. Vaříme je vždy 5 minut a pak vodu slijeme. To opakujeme dvakrát. Až ve třetí vodě vaříme dršťky doměkka. Během vaření mohou dršťky nepříjemně vonět. Pokud tomu tak není, stačí vodu měnit jen dvakrát.

Syrové dršťky

V kastrolu rozpálíme olej, do kterého vložíme nakrájenou cibuli, Tu osmažíme do zlatova. Nakonec přidáme mletou papriku, na plátky nakrájený česnek, veškeré koření a nakonec osolíme a zalijeme vývarem z drštěk. Necháme provařit, následně zahustíme jíškou, kterou připravíme z hladké mouky orestované na másle, sádle nebo oleji. Jíšku dáváme do pokrmu vždy vychlazenou, protože teplá jíška by nám začala dělat žmolky. Zahušťujeme pomocí metličky.

Dochutíme drceným česnekem, majoránkou a nakonec přidáme na jemné proužky nakrájené uvařené dršťky, rozmarýn, tymián. A znovu provaříme minimálně dvacet minut.

Podáváme například s chlebem.

Martin Slezák

Vyučil se v Hronově u Náchoda. První práci získal v Německu, ale po vyučení pracoval i v Praze v restauraci Flambee. Pak se dostal k plotně v restauraci Rybí trh nebo v kuchyni Hotelu Intercontinental v Praze. Jeho kuchařské dovednosti mu vynesly i několik zlatých a stříbrných medailí z mezinárodních soutěží a kuchařských Olympiád. Své povolání miluje. Z jídel nepohrdne klasikou – smaženým sýrem, gulášem nebo svíčkovou.

Ljuba Krbová, Martin Slezák, Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal

Restaurace Konírna

Restaurace se nachází v jednom ze středověkých domů na Maltézském náměstí v Praze 1. Je označen křížem maltézských rytířů. Byl postaven v roce 1771, což dokazuje letopočet umístěný nad vchodem. V dřívějších dobách sloužil jako zájezdní hostinec. Jídlo se tam servíruje i v původní konírně. Nepodává se ovšem do žlabu, ale servírují ho na talířích i pro mnoho známých osobností. S některými se můžete seznámit i na zdech sálu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.