Zájezdní hostinec z poloviny 18. století zachraňují v Zaječově na Berounsku dobrovolníci. Snaží se využívat i původní materiály

21. červenec 2023 08:00

Historický zájezdní hostinec v Zaječově na Berounsku dlouhá léta chátral, teď budovu z 18. století zachraňují dobrovolníci z místního spolku. Získali ji od radnice za jednu korunu. Bývalé vedení obce ji přitom chtělo nechat zbourat.

V rozsáhlé místnosti uprostřed bývalého hostince je hromada štěrku a o ni je opřená lopata. Na zemi už je připravené potrubí na zavedení kanalizace. Místnosti v přední části působí úplně jinak. Jsou uklizené, už jsou tu i stoly a pár židlí.

„Tady se postaví příčka, která bude vysoká tři metry a tím pádem se ten prostor oddělí. Bude to uzavřený a tady už to bude moct fungovat. A ten zbytek se bude dál moct rekonstruovat,“ popisuje aktuální stav starosta Spolku Zděná 2012 Aleš Krajdl.

Záchrana zájezdního hostince v Zaječově na Berounsku

„Je to ve fázi, kdy je tady reálná částečná kolaudace, takže to světlo, že se to opravdu částečně otevře, už vidíme. Samozřejmě potřebujeme k tomu získat ještě minimálně nějaký milion a půl až dva. Věříme, že to dokážeme.“ doplňuje starosta.

Opravují svépomocí

V přízemí původního hostince by mělo vzniknout infocentrum, kávárna s cukrárnou a v druhém patře už jsou téměř dokončené apartmány. Peníze na rekonstrukci spolek shání různě. Pořádá kulturní akce, hlásí se do soutěží, žádá o dotace a pomáhá jim i obec nebo veřejnost.

Dobrovolníci budovu opravují svépomocí a snaží se znovu využívat i staré materiály. „Strop a část podlahy budou z prken, která původně byla v místní přes sto let staré základní škole.

Záchrana zájezdního hostince v Zaječově na Berounsku

„Já vždycky říkám, že ty prkna jsou s podpisama našich praprarodičů v podobě kaněk z kalamářů. Někde tam jsou vidět žlutý nebo zelený tečky, jak jim kapaly kaňky, takže naši předchůdci tu budou pořád s námi,“ vysvětluje Krajdl.

A jaké má vzpomínky z mládí spojené s hostincem pamětník a čestný člen spolku Bedřich Humlu? Poslechněte si v reportáži.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio