Zámek Veltrusy nabízí pohled do života aristokracie. Otevřený je i během zimních víkendů

9. únor 2019 16:53

Zámek Veltrusy najdete na Mělnicku. Zavítat sem můžete až do konce března o víkendech, kdy si můžete prohlédnout výstavu Míry a váhy a také prohlídkový okruh s názvem Aristokracie: začátek konce.

Zámek se začal stavět roku 1704, ale zásadní stavební oprava proběhla na přelomu 80. a 90. let 20. století. Areál je ve správě Národního památkového ústavu a v roce 2002 byl prohlášen národní kulturní památkou.

Celý zámecký areál byl zásadně poškozený povodněmi v roce 2002. Od té doby probíhá jeho postupná revitalizace. Během posledních let došlo k opravě několika parkových staveb včetně oranžerie nebo hlavní vstupní brány a jejích okolních budov. V roce 2014 byly obnoveny všechny parkové mosty přes Mlýnskou strouhu a severozápadní křídlo zámku. Hlavní zámecká budova je stále v rekonstrukci.

Vzdělávací okruh Aristokracie: začátek konce nabízí návštěvníkům pohled do života a osudů posledních majitelů veltruského panství. Jimi byli Karel a Livie Chotkovi, které sem jako své dědice pozval v roce 1921 hrabě Arnošt Chotek, poslední člen veltruské linie rodu. V těchto autentických prostorech se na konkrétních příkladech hrabat Chotků šířeji seznámíte se šlechtickým prostředím, rolí šlechty ve státní správě nebo jejím životním stylem

Výstava „Míry, váhy, závaží na zámku vám ukáží“ seznámí zájemce nejen s historií měření a vážení, ale i se způsoby kontroly přesnosti měřidel a boje proti nepoctivým výrobcům a obchodníkům. Své místo zde má i část věnovaná využití měr a vah na veltruském hospodářství hraběcí rodiny Chotků.

autoři: Barbora Kvapilová , redakce
Spustit audio