Zaměstnanci zadlužené společnosti ČKD Kutná Hora stále zůstávají doma

17. září 2018 15:00

Výroba v zadluženém podniku ČKD Kutná Hora pořád stojí. Výrobce železničních podvozků a ocelových odlitků dluží věřitelům asi 350 milionů korun, zaměstnanci nedostali výplatu za srpen, část z nich ani za červenec.

 

Firma sama  na sebe podala insolvenční návrh. Od začátku minulého týdne nechodí do práce zaměstnanci slévárny, v pátek už zůstal zavřený celý podnik asi se čtyřmi stovkami zaměstnanců.

S aktuální situací v závodu seznámil zaměstnance zástupce vlastníka společnosti Pavel Krenk, který již dříve ve vedení firmy působil. Podle něj došlo v minulých dnech ve vlastnické struktuře ke změně hlavního akcionáře. Nové vedení závodu si stanovilo jako hlavní úkol zmapovat situaci a znovu navázat spolupráci s dodavateli, kteří ČKD zásobovali například materiálem pro tamní slévárnu. Firma by v ideálním případě chtěla začít znovu začít vyrábět v řádu dnů.

Podle Pavla Krenka podalo návrh k soudu na insolvenční řízení ještě bývalé vedení společnosti. Vývoj další situace prý bude záležet taky na tom, jak soud v této věci rozhodne. Pavel Krenk také sdělil, že kvůli současnému insolvenčnímu řízení je problém zaplatit zaměstnancům dlužné mzdy. ČKD dluží některým svým pracovníkům část výplaty za červenec a zaměstnanci čekají i na peníze za srpen.

 

autor: Michal Trnka
Spustit audio