Zimní sezóna pro silničáře začíná oficiálně od 1. listopadu. Ve středních Čechách jsou na ni připraveni

1. listopad 2023 13:00

Od 1. listopadu silničářům oficiálně začne zimní sezóna. Od listopadu do konce března musí ze zákona udržovat silnice, aby byly dobře sjízdné. Podle vedení krajské správy a údržby silnic jsou na sněžení, náledí a další nepříznivé povětrnostní vlivy ve středních Čechách připravení. Podrobnosti zjišťoval reportér Jakub Vik.

Nasypat sůl, zkontrolovat radlici, sypací nástavec a taky maják, ukazuje přípravy techniky řidič Jiří Řezáč, který bude letos středočeské silnice v posypovém vozu brázdit už 15. zimu.

„Dobrý, funguje to. Všechno v pořádku, můžeme vyrazit,“ konstatuje spokojeně řidič.

Cestáři se budou v kraji starat o více než 8 500 km silnic a ve střediscích po celém regionu k tomu mají ve skladech připravenou posypovou sůl a kamennou drť.

Údržba silnic

„Máme zásoby soli a inertního materiálu, v množství přes 41 000 tun soli a přes 41 000 tun inertu,“ popisuje technicko provozní náměstek Středočeské správy a údržby silnic Milan Peška.

Díky teplému v říjnu zatím silničáři nevyjížděli. Většinou jim to vychází kolem svátku svatého Martina.

„Vycházíme hlavně z předpovědi počasí a z údajů našich meteostanic. Dále využíváme meteostanice Ředitelství silnic a dálnic. Podle nich známe teploty komunikace, teploty ovzduší, vítr, stav srážek a další údaje. A pak už je to také vlastně zkušenost,“ doplňuje Peška.

Silnice pak mají rozdělené podle priorit do tří kategorií. Nejdůležitější komunikace musejí uklidit do tří hodin, ty nejméně důležité do dvanácti hodin. Kolik bude letošní údržba silnic stát, závisí na počasí. A pro představu, loňská zimní sezona silničáře vyšla na 336 milionů korun.

Aktuální informace o údržbě konkrétních silnic najdou řidiči na webu Krajské správy a údržba silnic Středočeského kraje.

autoři: Jakub Vik , JMys
Spustit audio