Změna územního plánu Na Růžovém poli v Kladně platí, rozhodl krajský soud. Bod pro stavbu Globusu

16. červenec 2019 09:27

Středočeský krajský soud zamítl žalobu týkající se schválené změny územního plánu na stavbu obchodního centra Globus v lokalitě Na Růžovém poli v Kladně. Vedení města chce s investorem dál jednat o přesunutí záměru na jiné místo. 

Část Kladeňáků se obává zhoršení životního prostředí v okolí stavby, která má vzniknout na soukromých pozemcích.

Stavbu obchodního domu změnou územního plánu umožnili koaliční zastupitelé za minulého vedení Kladna, když byl v čele radnice primátor Milan Volf (Volba pro Kladno), nyní je v opozici. Investor teď žádá o schválení posudku vlivu na životní prostředí, bez něj nemůže začít stavět.

"Především jsme dosáhli toho, že investor musel celou dokumentaci k vlivu na životní prostředí přepracovat, zkvalitnit. Tím se zpřesnily závazky, jejichž dodržování už město nyní může lépe kontrolovat. Jednalo se například o zpřesnění hlukových studií, zkvalitnění systému nakládání s dešťovými vodami tak, aby voda zůstávala v krajině, vybudování retenční nádrže a vsakovací parkovací plochy a podobně," uvedl přírodovědec a kladenský radní Petr Soudek (za Kladeňáci), který se na rozkladu nedostačující dokumentace přímo podílel.

Podle Soudka by v lokalitě Růžové pole byla mnohem vhodnější kombinace sportovišť, parkových úprav, popřípadě bytových domů. Současné vedení města už několikrát jednalo s investorem o dopracování projektu nebo možnosti jeho přesunutí do vhodnější lokality, například do areálu bývalé Poldi.

"Budeme se bavit o tom, jak projekt dále řešit, aby měl minimální negativní vliv na obyvatele, ať už bude stát kdekoliv. Našimi prioritami zůstávají nejlépe přesun hypermarketu do vhodnější lokality, jinak správné nakládání s vodami v lokalitě, ať už podzemními, povrchovými či dešťovými, co nejmenší povrchové parkovací plochy a ve vsakovacím provedení a únosná dopravní zátěž," dodal kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

zdroj: ČTK
Spustit audio