Znáte alsaskou pizzu? Je výborná a neskutečně křupavá, jak potvrzuje i Igor Bareš

Pavel Kyzr z pražské restaurace u Dvou pánů prozradil, jak se připravuje správná alsaská pizza (Tarte flambée). Variantu s cibulí, špekem a zakysanou smetanou naučil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala. Roli vrchního ochutnávače s radostí přijal Igor Bareš, který povyprávěl o herectví a také o zoo.

Alsaská pizza (těsto)

25 g másla
5 g droždí
250 ml vody
500 g hladké mouky

Postup:

Do misky si odlijeme trochu vody, ve které rozmícháme droždí. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. Do domácího robota dáme nástavec hákovitého tvaru.

Po hodině těsto rozdělíme na čtyři díly a z každého vyválíme co nejtenčí obdélníkovou placku

Do robota vložíme povolené máslo, vodu, mouku, sůl, vodu s rozmíchaným droždím a na malé otáčky necháme zpracovat po dobu 7 až 8 minut. Hotové těsto bude hladké a nemělo by se lepit na mísu. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme na hodinu odpočinout v lednici.

Po hodině těsto rozdělíme na čtyři díly a z každého vyválíme co nejtenčí obdélníkovou placku (dobré je si nejprve připravit delší váleček, který následně rozválíme). Před válením nezapomeňte těsto podsypat moukou.

Náplň na pizzu

600 g créme fraiche (lze zaměnit hustou zakysanou smetanou)
2 lžičky soli
1 nastrouhaný muškátový oříšek
200 g uzené slaniny
4 červené cibule
čerstvě mletý pepř
pažitka

Posypeme na tenké nudličky nakrájenou slaninou a na půlkolečka nakrájenou cibulí

Postup:

V misce smícháme créme fraiche s muškátovým oříškem. Osolíme a metličkou dobře promícháme. Takto připravenou směsí potřeme rozválené placky. Posypeme na tenké nudličky nakrájenou slaninou a na půlkolečka nakrájenou cibulí.

Pečeme 15 minut v rozehřáté troubě při 200 stupních, dokud nejsou okraje křupavě nazlátlé.

Pizzu podáváme posypanou nasekanou čerstvou pažitkou. Můžeme také osolit a opepřit čerstvě namletým pepřem.

Správně udělaná alsaská pizza by se neměla pod tíhou náplně probíhat, ale držet. Měla by křupnout jako krekry.

Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Pavel Kyzr, Igor Bareš

Pavel Kyzr

Vyučil se v pražském hotelu InterContinental. Miluje českou kuchyni, ale rád ji podává v moderním pojetí. Libuje si také v omáčkách. Dnes šéfuje restauraci U Dvou pánů v Kolowratském paláci v Praze na Ovocném trhu. Veškerá jídla připravuje z čerstvých surovin a lokálních produktů. K dochucení pokrmů používá pouze sůl, pepř a bylinky. Je ženatý a má dvě děti.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.