Zoopark ve Zvoli už nesmí chovat pumy. Veterináři mu neprodloužili povolení

17. leden 2019 14:29

Veterináři neprodloužili povolení pro chov pum v zooparku ve Zvoli u Prahy. Hlavním důvodem je skutečnost, že výběhy jsou postavené bez řádného stavebního povolení.  Upozornila na to Česká televize. Majitel tvrdí, že nyní nemá šelmy kam dát.

Ze zooparku Zvole už puma dvakrát utekla. Naposledy to bylo loni v létě, kdy se podařilo zvíře odchytit až po dvou dnech.

Platnost předchozího povolení vypršela loni v srpnu. Majitel zooparku Tomáš Machač požádal o prodloužení, ale veterináři při kontrole zjistili, že chovné prostory nejsou schválené stavebním úřadem pro chov zvířat a byly postavené načerno.

"Správa neudělí povolení k chovu v případech, kdy nejsou zabezpečené podmínky pro potřeby zvířat tak, aby nedocházelo k bolesti, poškození zdraví, a zároveň nejsou vybudovaná účinná opatření proti úniku zvířat," řekl ČT mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Proto veterináři Machačovi povolení neprodloužili.

Majitel přesto plánuje, že si zvířata nechá. "Nemám je teď kam dát, takže o tom budu ještě s veterinární správou jednat," uvedl. Do jara chce pumy přestěhovat do nových prostor, odmítl však říci kam.

Kvůli stavbám bez povolení řeší situaci v zooparku i stavební úřad v Jesenici. "Za to, že nelegální stavby majitel stále neodstranil, od nás dostal už dvě pokuty v celkové hodnotě 30 000 korun. Jedna je pravomocná, ale stále nezaplacená, a proti druhé podal odpor. Pokud to majitel dál nebude řešit, postoupím na konci února celou věc exekutorovi. Nelegální stavby budou do jara odstraněné," uvedl Demeter Hrečín ze stavebního úřadu.

Ze zooparku ve Zvoli opět utekla puma, lidé by měli zůstat doma

Zoopark ve Zvoli musí úřadu doložit, že zvířata z klecí znovu neutečou

zdroj: ČTK
Spustit audio