Aby se u nás doma novým pokojovkám dobře dařilo

6. prosinec 2019

Před Vánocemi nakupujeme pokojové rostliny, nejen vánoční hvězdy, kaktusy, ale i bramboříky nebo orchideje. Pěstitelé je ze skleníků ‚vyslali‘ k prodejcům. Opustily tak ideální světelné, tepelné, výživové a vlhkostní poměry. A my bychom jim doma měli dopřát patřičnou péči. Poslechněte si rady Ivana Dvořáka z časopisu Zahrádkář.

„Pokojové rostliny, určené pro vánoční stůl, nakupujeme s předstihem, aby si u nás zvykly. V hyper a supermarketech nejlépe v den, kdy se květiny navážejí, případně v den zahájení akce (např. slevové). Raději vybíráme z těch, které mají celofánový obal, který je částečně chrání před nízkou vzdušnou vlhkostí. Nebo nízkými teplotami, pokud jsou květiny vystavené u vchodu.

Doma, po ohřátí na pokojovou teplotu, květiny rozbalíme, dáme na světlé a chladné místo (pokud netopíte v ložnici nebo máte zimní zahradu, tak tam), přiměřeně zalijeme. Můžeme přihnojit ve vodě rozpuštěným hnojivem určeným pro kvetoucí květiny (takovým, které v létě dáváme na muškáty, petúnie). Pěstitel většinou rostliny neposílá do světa se substrátem obohaceným hnojivy k dalšímu růstu. Když bychom chtěli udělat opravdu to nej, můžeme použít nějaký životabudič, například Vitality komplex.  

Bramboříky a vánoční kaktusy

Bramboříky jsou rostliny, které se vcelku snadno přizpůsobí pokojové teplotě, po zhruba jednom až dvoutýdenním otužování. Rády mají střídavou teplotu ve dne a v noci, (po otužení) je dáváme do obýváku na den, a na noc do chladna. Otáčení květináče jim neuškodí, květy, poupata, neopadávají. Odkvetlé opatrně od hlízy odlamujeme, nestříháme je, nenecháváme na hlíze kousky stopek.

U topení se daří asi jen kaktusům

Bramboříky lze uchovat na více let. Po odkvětu je necháme někde, kde nebudou překážet. Postupně, až do konce dubna, jim omezíme zálivku na nulu. Po polovině května je vyjmeme z květináče, odrolíme starý substrát, suché kořínky a hlízu přesadíme do univerzálního substrátu, do stejného květináče. Hlíza má být zároveň se zemí. Květináč dáme do stínu či polostínu v zahradě, na severní terasu, balkon. Koncem srpna přesadíme s balem do nádoby o 2 cm širší, a to tak, aby byla hlíza asi z 1/3 nad povrchem. Přeneseme domů, rostlinu necháme v teplotě okolo 15 °C až do Vánoc. Pak s ní můžeme manipulovat stejně jako s nově koupenou. Na den do tepla, večer zpátky do chladu. Okolo Štědrého dne můžeme nechat celý týden v teple, někde blíže okna. Podobnou péči jako bramboříky vyžadují i vánoční kaktusy.

Co dělat, když se bramboříkům nedaří:

Bramboříku žloutnou spodní listy: obyčejně to způsobuje přelití, náhlé přenesení do tepla, nedostatek živin, nachlazení během cesty domů, nebo někde cestou do místa prodeje.

Zahnívající střed rostliny: zálivka na „hlavu“ bramboříku, na hlízu, příliš chladné stanoviště v kombinaci s nadměrnou zálivkou.

Květy a listy vadnou: podmáčení, někdy možnost napadení kořenů a spodku hlízy larvou lalokonosce, mnohonožkami, půdními škůdci.

Rostlina se rozklesává, květy se neudrží: mnoho tepla, málo světla.“

Spustit audio